Україна і світ

Які осінні фрукти можуть спричинити метеоризм і що робити, коли пучить живіт – дієтологи


Вишні,  виноград, яблука, груші та всі солодкі фрукти можуть викликати метеоризм, надто ж, якщо з’їсти їх багато.

Дієтологи і гастроентерологи провідної американської клініки Майо застерігають любителів осінніх фруктів, яких зараз безліч і в магазинах, і на ринках – деякі загалом корисні плоди і ягоди можуть викликати проблеми з травленням, зокрема, метеоризм.

Солодкі фрукти переполовиньте

Фахівці пояснюють це тим, що під час процесу травлення наш організм має лише обмежену здатність транспортувати фруктозу, що міститься у фруктах, із кишківника в наше тіло.

Тому надлишок потрапляє неперетравленим у наш товстий кишківник, де утворюються гази, які, зрештою, й викликають метеоризм.

Називають декілька видів осінніх фруктів, які люблять і дорослі, і діти, але які не варто їсти у великих кількостях.

Перш за все мова йде про солодкі фрукти – виноград, персики, нектарин, сюди можна віднести і диню.

У них надзвичайно високий вміст цукру порівняно з іншими плодами. Оскільки наш організм не в змозі перетравити велику кількість фруктози, варто з’їдати невелику кількість цих фруктів і повільно їх жували. Особливо, коли мова йде про виноград, який, зазвичай споживають у великих кількостях.

Яблука і груші теж можуть спричинити метеоризм

Яблука теж входять до списку провокаторів метеоризму. Популярні фрукти багаті на антиоксиданти і безліч інших корисних речовин, але, на жаль, також і на фруктозу.

Це ускладнює їх травлення.

– Тому, якщо ви йдете на тренування чи на важливу зустріч і не хочете корчитися від болю внаслідок здуття живота, з’їжте лише половину яблука, і цей шматочок ретельно й повільно прожуйте, – радять фахівці.

Те ж саме, навіть більшою мірою, стосується і груш. Вони багаті на пектин – розчинну клітковину, яка здатна надовго нас наситити, до того ж груші знижують рівень холестерину в крові. Але…

Вони містять фруктозу в кількостях, що викликає метеоризм у багатьох людей. Декому ці фрукти взагалі варто виключити з раціону.

Що робити, якщо переїли фруктів

Перш за все фахівці наголошують, що варто уникати недозрілих фруктів. Роздутий живіт зазвичай є найменшою проблемою, в гіршому випадку такі плоди можуть викликати біль у шлунку, діарею або нудоту.

– Якщо ви постійно відчуваєте метеоризм від фруктів, вам варто приймати пробіотичні добавки, вони покращують якість наших кишкових бактерій, – зазначають дієтологи клініки.

Такі спеції, як фенхель, м’ята, імбир і шавлія теж забезпечують краще травлення. Ці спеції в гарячому напої, наприклад, чаї, здатні позбавити метеоризму.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Schweizer Illustrierte

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-13 15:32:04