Україна і світ

Обрізка яблуні восени: основні правила та терміни


Обрізка дерев восени — це обов’язкова процедура, яка проводиться для того, щоб забезпечити гарний розвиток та плодоношення наступного року.

Зазвичай вона виконує санітарну функцію, тобто звільняє дерево від сухих, хворих, зламаних чи підгнилих гілок, а також проріджує крону. Крім санітарної обрізки, восени проводяться структурна і формувальна.

  • санітарна — видаляються сухі, пошкоджені гілки та гілки з явними ознаками хвороби;
  • формувальна проводиться у молодих дерев для формування крони;
  • структурна — зрізаються гілки, які торкаються до інших, перехрещуються з ними, загущують крону, ростуть вниз або вверх, перешкоджають росту сусідніх дерев.

Обрізка яблунь восени не складна, проте має свої правила.

Зараз дивляться

Дізнаймося, як правильно обрізати яблуню восени та що для цього знадобиться — читайте детальніше в матеріалі Фактів ICTV.

Обрізка яблуні восени: терміни

Обрізають плодові дерева тоді, коли обпаде більшість листя. Зазвичай цей період припадає на листопад.

Також варто звернути увагу на температуру повітря. Наприкінці осені вона залишається переважно плюсовою, тож можна сміливо братися за роботу. Але якщо стовпчики термометра опустилися до -5 або нижче, то від обрізки дерев краще відмовитися до потепління.

До настання заморозків треба зрізати всі молоді гілки, які виросли за літо та почали загущувати крону.

Це необхідно зробити, адже зайві гілочки можуть перехрещуватися з іншими, створюючи тінь та надмірну вологість. Також можна пропустити появу хвороби чи шкідників.

Якщо не зрізати молоді гілочки восени, то в наступному сезоні вони виростуть ще більше, а це призведе до складнощів зі збором урожаю. До того ж восени плодові дерева готуються до зими, тому нові пагони не ростимуть.

Від чого залежить обрізка яблуні восени

Обрізка плодових дерев залежить від їхнього віку.

Які особливості обрізки старих яблунь

Повністю оновити старі дерева за один сезон неможливо, оскільки це може призвести до стресу для яблуні. Для масштабної обрізки потрібно два-три сезони. Також варто пам’ятати, що омолоджувати потрібно лише здорові дерева.

  • У перший сезон на яблуні видаляють всі засохлі, зламані та тріснуті гілки, зчищають зі стовбура паразитів (лишайник, мох).
  • У другий сезон необхідно прорідити крону, видалити переплетені гілки та пагони, що ростуть усередину крони або заважають один одному.
  • У третій сезон проводять формування крони яблуні. В одному ярусі залишають 3-4 сильних, здорових гілки, що відходять від стовбура під прямим кутом.

Між ярусами повинно бути не менше 50-60 см, а всі гілки, що потрапили в цей проміжок, потрібно зрізати. На верхньому ярусі повинно бути не більше 3 сильних гілок.

Які особливості обрізки молодих яблунь

На кожному році життя яблуні процедура обрізки має свої особливості:

  1. Однорічна яблунька може ще не мати відгалужень або мати всього кілька слаборозвинених гілок. У першому випадку його просто вкорочують до 80-100 см, у другому – вкорочують центральну гілку. Всі гілки, що ростуть на висоті до 70 см від землі, видаляють. Гілки, що відходять від стовбура під прямим кутом, можна залишити. Варто лише скоротити їх до 3-5 бруньок від стовбура.
  2. На другому році життя у яблуні залишають 3-5 найсильніших і правильно розміщених гілок. Центральну гілку вкорочують, щоб вона була орієнтовно на 20 см вище верхніх гілок.
  3. На 3, 4 та 5 році обрізку яблуні можна звести до мінімуму. Варто проводити лише вирізання пошкоджених гілок, вовчків, а також тих пагонів, що ростуть усередину крони або заважають іншим.

Якщо гілки розвиваються рівномірно, то вкорочувати їх не рекомендується.

як правильно обрізати яблуню восени

Фото: pixabay

Як правильно обрізати яблуню восени

Для роботи краще вибрати сонячний та сухий день. Після обрізки місця зрізів необхідно обробити. В теплу пору року можна використовувати садовий вар. За температури нижче 8 градусів цей засіб втрачає свою еластичність та стає непридатним для якісної обробки зрізів. Тому після похолодання використовується масляна або спеціальна захисна фарба для побілки дерев.

Для обрізки яблуні знадобиться такий інструмент:

  • секатор – для зрізання тоненьких гілок;
  • секатор з довгими ручками – для зрізання гілок товщиною до 4 см;
  • ручна ножівка – для зрізання більш товстих гілок;
  • сучкоріз (гілкоріз) – для зрізання гілок на висоті;
  • ніж – для обрізки кори на зрізах.

Зверніть увагу! Всі інструменти мають бути добре заточені та чисті.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Після проведення обрізки яблуню потрібно обов’язково полити та підгодувати.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-11 17:59:36