Україна і світ

Як правильно доглядати за фіалками: корисні поради


Фіалка кімнатна, або сенполія — одна з найпопулярніших рослин у квіткарів.

Вони славляться пишним та тривалим цвітінням. Але за неправильного догляду фіалки можуть перестати цвісти, вкритися надмірним листям або зовсім загинути.

Дізнаймося, як доглядати за фіалками, поради та фактори, яких варто дотримуватися — читайте детальніше на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Як правильно доглядати за фіалками

На перший погляд, догляд за фіалками може здатися занадто складним. Адже це тропічні квіти, яким потрібні специфічні умови росту та догляду. Проте якщо дотримуватися головних правил, фіалки будуть довго радувати вам своїм пишним цвітом.

Для хорошого росту фіалкам одночасно потрібно достатньо світла, вологи і тепла.

Температура повітря

Сенполії – теплолюбні квіти. Щоб вони добре розвивалися, оптимальна температура у приміщенні має бути 20-25 градусів.

Проте і деяке зниження температури вони добре переносять – до 16-18 градусів. Але якщо стовпчик термометра опуститься нижче 12 градусів, то для квітів це буде згубно. Через низьку температуру коріння може переохолодитися, почати загнивати й фіалки загинуть.

Квіткарі люблять вирощувати фіалки на підвіконнях. В холодну пору року це може бути небезпечним для квітів, оскільки через скло та щілини потрапляє морозне повітря. Але якщо іншого виходу немає, тоді намагайтеся не притуляти квіти занадто близько до скла.

Освітлення

Щоб фіалка радувала пишним квітуванням, їй необхідне якісне освітлення. Ці тропічні квіти люблять розсіяне світло без потрапляння прямих сонячних променів. Щоб забезпечити такі умови, можна поставити фіалку на західне або північне підвіконня. Але восени чи взимку їй все одно може не вистачати освітлення.

Якщо ви помітили, що листя стало більшим у розмірі або почало підійматися вгору, то це явні ознаки нестачі якісного освітлення. Забезпечити його можна, встановивши спеціальні лампи. Ставте фіалку під додаткове світло на кілька годин вранці та ввечері.

Також щоб фіалка рівномірно розвивалася та отримувала рівну кількість освітлення, її необхідно раз на тиждень трішки повертати.

Ознаки недостатнього освітлення фіалки:

  • відсутність квітів;
  • видовжені стебла;
  • рослина перестала рости;
  • листя стало дуже великим, а двоколірне — просто зеленим.

Ознаки надмірного освітлення:

  • дуже короткі стебла;
  • краї листків загортаються донизу;
  • молоді листочки в центрі розетки деформуються;
  • листочки стали дуже світлими, майже жовтими;
  • з’являються коричневі плями, схожі на сонячні опіки;
  • квіти дрібні, втратили колір і швидко в’януть.

Як часто потрібно поливати фіалки

Різноманітні хвороби фіалок можуть з’являтися в результаті неправильного поливу. Не можна допускати ні пересихання землі, ні надмірного зволоження ґрунту. Через це може виникнути відгнивання коренів або листя рослини.

Полив фіалки має бути регулярним, але не надмірним. Зазвичай квітку поливають один-два рази на тиждень.

Робити це необхідно дуже обережно. Якщо вода потрапить на листя, це може призвести до появи плям та загнивання. Тому фахівці радять використовувати нижній полив, тобто наливати теплу відстояну воду безпосередньо у піддон. Рослина візьме стільки, скільки їй потрібно.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ми розказали, як доглядати за фіалками в домашніх умовах. Прості правила допоможуть вам виростити здорову квітку, яка буде радувати пишним цвітом цілий рік.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 17:43:35