Україна і світ

Допомога українцям в Польщі: хто та скільки отримає у 2024 році

Фото: Getty Images

З 1 липня 2024 року набув чинності закон, який позбавив українських біженців низки виплат у Польщі.

Факти ICTV дізнавалися, яку допомогу можна отримати українцям у Польщі у 2024 році.

Допомога українцям в Польщі у 2024 році: що змінилося

З липня 2024 року біженці, які вперше приїжджають до Польщі, вже не зможуть отримати одноразову допомогу в розмірі 300 злотих.

Зараз дивляться

Певні зміни стосуються виплат до школи для дітей. Ця одноразова виплата у розмірі 300 злотих надавалася дітям на шкільне приладдя. Відтепер цю допомогу можна отримати лише у тому разs, якщо дитина виконує шкільну або дошкільну програму.

Біженці, які прибувають до Польщі, вже не зможуть розміщуватися у приватних осіб. Раніше людина, яка прихистила в себе українського біженця, отримувала по 40 злотих щодня на одну особу. З 1 липня таку допомогу скасували. Відтепер біженці, які потребують житла, можуть зупинитися у центрах розміщення, з якими у польських воєводств є договори. Це центри колективного розміщення, де мешкає більше 10 осіб.

Допомога на проживання та харчування українським біженцям, які щойно прибули до Польщі, буде надаватися протягом 120 днів. Далі кожна особа, яка не належить до вразливої категорії, буде вимушена сплачувати 60 злотих кожного дня за проживання у центрах розміщення.

Зміни у законодавстві стосуються студентів. Раніше українські студенти та учні могли отримувати безкоштовні уроки польської мови. Наразі ця категорія може отримувати безкоштовні заняття польської мови не більше ніж три роки. Якщо за цей термін студент не вивчить польську мову, йому доведеться самостійно сплачувати мовні курси та уроки.

Грошова допомога українцям в Польщі на дітей у 2024 році

Польща, як і інші країни, бажає, щоб українці максимально інтегрувалися у польське суспільство. Виплати на харчування і проживання залишать для найбільш вразливих категорій осіб. Це стосується:

  • дітей до шести років;
  • вагітних жінок;
  • багатодітних сімей;
  • інвалідів першої та другої групи.

Вагітні українки у Польщі також можуть отримати виплати від польського уряду, але для цього потрібно, щоб дохід родини на одну особу не перевищував в 1922 злотих. Жінка повинна перебувати на обліку у жіночій консультації в Польщі з 10-го тижня вагітності. Одноразова допомога становитиме 1000 злотих.

Батьки, які працюють в Польщі, але мають дитину до трьох років, можуть отримати гроші, щоб оплачувати ясла. Така допомога становить 400 злотих. Можуть отримати допомогу родини, у яких дитина перебуває з нянею або ходить до центру розвитку.

Отримати гроші зможуть і діти з малозабезпечених родин, які відвідують школу. Але для отримання такої стипендії потрібно, щоб заробіток родини на одну людину не перевищував 600 злотих.

Зараз грошова допомога українцям в Польщі у розмірі 800 злотих щомісяця призначається, якщо вчасно зареєструвати пакет документів. Виплати призначені для дітей до 18 років. Але польський уряд ухвалив закон, відповідно до якого з 2025 року цю допомогу будуть отримувати родини, діти яких відвідують польську школу чи садочок. Стосуватимуться ці нововведення виключно тих українців, які мають PESEL зі статусом UKR.

Допомога багатодітним родинам у Польщі

Згідно з польським законодавством Карту Великої Родини можуть отримати сім’ї з трьома і більше дітьми, які є громадянами Польщі або інших країн ЄС чи мають відповідний дозвіл на проживання. Українці зі статусом біженця також можуть претендувати на цю карту. Однак українці, які перебувають в Польщі за програмою тимчасового захисту, не мають права на отримання Карти Великої Родини. Варто зазначити, що деякі воєводства можуть приймати індивідуальні рішення щодо розширення кола осіб, які можуть отримати цю карту.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Карта надає знижки на продукти у супермаркетах, залізничні квитки.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 14:47:47