Україна і світ

І у водопровідній, і у бутельованій воді виявлено канцерогенні речовини – дослідники


Дослідники SimpleLab – американської компанії, що проводить екологічні тестування – виявили бактерії, свинець і побічні продукти дезінфікуючих засобів у водопровідній, бутельованій і очищеній побутовим фільтром води.

Хлор, тригалометани, свинець

Усі перераховані забруднювачі пов’язують з виникненням неврологічних проблем, раку і пошкодженнями печінки.

– Ми були здивовані, побачивши, що вода в пляшках і пропущена через фільтр вдома містить однакові забруднювачі, – зазначила Саманта Беар, старша наукова співробітниця SimpleLab.

Дослідники проаналізували 100 зразків бутельованої води, 603 зразки водопровідної води та 111 зразків очищеної побутової води (відфільтрованої вдома за допомогою фільтра Brita).

Зараз дивляться

Серед бутельованих були пляшки з помітками – джерельна, артезіанська, мінеральна, свердловинна та очищена вода.

Команда виявила, що приблизно 53% бутильованої води, 61% домашньої очищеної водопровідної води та 98% неочищеної водопровідної води містили речовини, визнані шкідливими для здоров’я.

Найпоширенішими забруднювачами були хлор, який використовується для дезінфекції води, та тригалометани. Їх виявили в усіх трьох джерелах води, але найбільше – у водопровідній.

Бутельована вода забруднена найменше

Споживання тригалометанів у великих кількостях пов’язують із затримкою розвитку, репродуктивними дефектами, пошкодженням печінки та підвищеним ризиком раку.

Був виявлений і свинець. Він містився у 30% побутової очищеної фільтром водопровідної води та в  51% проб водопровідної води. У бутельованій воді його не знайшли.

Свинець потрапляє у водопостачання через застарілі труби.

Свинець у великих кількостях може спричинити у людини неврологічні проблеми. А також проблеми з розвитком, навчанням і поведінкою у дітей.

Проте, зазначила Саманта Беар, варто підкреслити, що  вміст небезпечних речовин у всій протестованій воді не перевищував допустимих норм.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дослідження вкотре підтвердило, бутильована вода все ж безпечніша для пиття за водопровідну, попри те, що не може вважатися золотим стандартом якості і не позбавлена певної кількості хімічних речовин.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 13:12:25