Україна і світ

Критичний дефіцит: понад половина населення світу ігнорує вживання мікроелементів


Команда американських учених після проведеного дослідження оприлюднила глобальні оцінки недостатнього споживання 15 мікроелементів, критично важливих для здоров’я людини.

Команда вчених

– Понад половина населення світу споживає недостатню кількість кількох мікроелементів, необхідних для здоров’я, включно з кальцієм, залізом і вітамінами C і E, – йдеться в повідомленні.

Дослідження провели вчені з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Т. Х. Чана, Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі (UCSB) і Глобального альянсу з поліпшення харчування (GAIN).

Дослідження

Зазначається, що це перше свого роду дослідження, яке оцінило недостатнє споживання мікронутрієнтів для 34 вікових груп.

Зараз дивляться

Вчені використовували дані з Глобальної бази даних з харчування, Світового банку та опитувань про харчування в 31 країні, щоб порівняти потреби в харчуванні населення 185 країн.

Дослідники розділили населення на чоловіків і жінок, що належать до 17 вікових груп: від нуля до 80 років у п’ятирічних інтервалах, а також на групу 80+.

Оцінка вивчала п’ятнадцять вітамінів і мінералів: кальцій, йод, залізо, рибофлавін, фолат, цинк, магній, селен, тіамін, ніацин і вітаміни A, B6, B12, C і E.

Результати

У підсумку вчені виявили, що невідповідне споживання було особливо поширене для йоду (68% світового населення), вітаміну E (67%), кальцію (66%) і заліза (65%).

Більше половини людей споживали недостатню кількість рибофлавіну, фолієвої кислоти, вітамінів C і B6, а також тіаміну (30%) і селену (37%).

При цьому недостатнє споживання було вищим для жінок щодо йоду, вітаміну B12, заліза та селену в одній і тій самій країні та вікових групах. І навпаки, більше чоловіків споживали недостатні рівні кальцію, ніацину, тіаміну, цинку, магнію та вітамінів A, C і B6 порівняно з жінками.

– Ці результати викликають тривогу, – зазначають дослідники.

За словами вчених, ці прогалини в харчуванні становлять величезну проблему для охорони здоров’я і обмежують людський потенціал у глобальному масштабі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-30 11:16:13