Україна і світ

Як відмити каструлю, що пригоріла: корисні поради


Здається, що пригорілу каструлю вже не врятувати. Але не варто панікувати.

Факти ICTV підготували корисні поради, які підкажуть, як очистити каструлю від пригорілого варення та їжі — детальніше читайте в матеріалі.

Як очистити пригорілу каструлю за допомогою народних засобів

У кожної господині може трапитись ситуація, коли страва в каструлі підгоріла. Найчастіше пригоряє молоко, варення чи каші.

Зараз дивляться

Як відчистити каструлю від пригорілого варення

  • Сіль —візьміть 5 ст. л солі, розчиніть в 1 л гарячої води, залиште на кілька годин або прокип’ятіть приблизно 30-40 хвилин, а потім помийте звичним способом.
  • Сода — візьміть 5 ст. л соди, додайте в 1 л окропу та ретельно перемішайте. Після цього перелийте рідину у підгорілий посуд і залишіть на 6-8 годин. Потім помийте звичним способом.
  • Оцет — для цього способу візьміть 50 мл оцту та 250 мл води, змішайте компоненти та налийте в каструлю. Прокип’ятіть розчин орієнтовно 20 хвилин та добре помийте.
  • Кока-кола — газований напій також може допомогти відчистити каструлю від пригорілого варення. Для цього залийте газовану воду в зіпсований посуд та залишіть на кілька годин. Після цього доведіть до кипіння й потримайте на повільному вогні протягом години.
  • Активоване вугілля — перетворіть на порошок 10 таблеток, посипте ним дно каструлі та дайте постояти пів години. Після чого додайте трохи води й почекати ще 30 хвилин. Потім ретельно помийте посуд.

Як відмити пригорілу каструлю з різних матеріалів

Різні види металів потребують різного підходу у догляді, оскільки неправильне чищення може ще більше зіпсувати посуд. Цей фактор безпосередньо впливає на вибір засобів і методів чищення.

Наприклад, тривале нагрівання може нашкодити алюмінію, а замочування негативно впливає на вироби з чавуну. Посуд покритий емаллю не варто терти, оскільки це може призвести до порушення цілісності шару й утворення подряпин.

Як очистити пригорілу каструлю з алюмінію

Недолік алюмінієвого посуду — у відсутності антипригарного покриття, тому пригорання їжі – звична справа. Почистити алюмінієву каструлю можна за допомогою столового оцту. Для цього залийте розчин у підгорілий посуд, накрийте кришкою та залиште на кілька годин. За цей час нагар має розм’якшитися, після чого його можна буде легко відмити губкою з мийним засобом.

Як очистити пригорілу каструлю з нержавійки

У чищенні нагару допоможе брускове господарське мило. Його необхідно подрібнити на тертушці, а потім приготувати концентрований рідкий засіб для миття. Для цього додайте гарячу воду до подрібненого мила та почекайте, поки воно повністю розчиниться.

Після цього вилийте розчин у забруднену каструлю, поставте її на слабкий вогонь та прокип’ятіть 30 хвилин. Злийте воду та зніміть нагар дерев’яною лопаткою або скребком.

Як очистити пригорілу каструлю, покриту емаллю

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Почистити пригорілу емальовану каструлю можна за допомогою солі або соди. Для цього намочіть дно, посипте його сіллю або содою та почекайте кілька годин. Після цього потріть губкою та помийте звичним способом.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-30 10:38:00