Україна і світ

Держборг України скоротиться на $8,5 млрд: власники облігацій підтримали реструктуризацію

Фото: Depositphotos

Власники державних єврооблігацій загальною вартістю $20,47 млрд ($24,3 з урахуванням капіталізованих відсотків) підтримали реструктуризацію держборгу України.

За це проголосували 97,38% власників облігацій.

Реструктуризація держборгу України – що це означає

Реструктуризація передбачає:

Зараз дивляться
  • номінальне зниження вартості державного боргу з першого дня дії угоди на 37%, що скорочує обсяг державного боргу України на понад $8,5 млрд;
  • зменшення боргових платежів на 11,4 млрд дол. США за період дії Програми МВФ (скорочення більш ніж на 90%) та на 22,75 млрд дол. США до 2033 (скорочення більш ніж на 75%);
  • збільшення середнього терміну обігу єврооблігацій майже на 4 роки (додатково до 2-річного збільшення терміну обігу у 2022 році).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Мінфіні це назвали знаковим рішенням, яке має стратегічну важливість у збереженні економіки та ресурсів, необхідних для протистояння збройній агресії Росії.

— Ми пишаємось тим, що понад 97% кредиторів підтримали нашу пропозицію щодо згоди змін в умовах єврооблігацій. Майже одностайний рівень підтримки було досягнуто менш як за 5 місяців, що дозволило Україні досягти угоди з кредиторами до закінчення 2-річного відстрочення платежів, що було погоджено у 2022 році.

Угода досягнута в такі короткі терміни завдяки послідовній плідній співпраці з нашими інвесторами та міжнародними партнерами, – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-28 23:39:31