Україна і світ

Акушерку з Рівненщині визнали винною у смерті немовляти, але не покарали: сплив строк давності


Здолбунівський районний суд Рівненщини виніс вирок акушерці-гінекологині Здолбунівської центральної районної лікарні за неналежне виконання професійних обов’язків, що призвело до смерті немовляти.

Вина доведена – справа закрита

Лікарку засудили до двох років ув’язнення, але звільнили від покарання через закінчення строків давності.

Тож справа закрита.

Зараз дивляться

Подія сталася вночі 11 лютого 2020 року. Саме чотири роки тому до лікарні доправили жінку на 40 тижні вагітності зі скаргами на болі внизу живота.

Під час огляду черговий лікар виявив передчасний розрив плідних оболонок і сповільнене серцебиття у дитини і поставив діагноз “дистрес плода в пологах”.

Згідно з вимогами клінічного протоколу з акушерської допомоги, вагітній зобов’язані були зробити кесарів розтин протягом 15 хв. після встановлення діагнозу.

Втім, за даними слідства, акушерка-гінекологиня Ольга Карпін дала вказівку провести операцію аж через три години, коли настали вже непоправні наслідки.

Зволікання лікарки призвело до смерті немовляти

Невиправдане зволікання призвело до смерті немовляти в утробі матері.

– При своєчасному та належному прийнятті пологів можливо було запобігти смерті дитини, – йдеться в матеріалах судової справи.

Ольга Карпін свою вину заперечувала. Вона стверджувала, що причиною смерті немовляти стала інфекція, тож дитина у будь-якому разі б не вижила.

Однак, завдяки зібраним доказам службова недбалість акушерки була доведена неспростовно.

Суддя визнав лікарку винною за ч.1 ст.140 ККУ (невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки для хворого) і призначив два роки позбавлення волі з умовним терміном.

Але  обвинувачена, схоже, через закінчення терміну давності відбулася лише переляком. А от зі Здолбунівської центральної міської лікарні, де працювала Карпін, стягнуть 74 403 грн компенсації батькам померлої дитини.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Zaxid.net

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-28 12:47:19