Україна і світ

План завершення війни, українська балістична ракета та нічні удари по Україні: головні новини 27 серпня

Фото: Факти ICTV

Російська Федерація другий день поспіль здійснила по Україні масовану комбіновану атаку із застосуванням безпілотників та ракет.

Паралельно із цим стало відомо, що президент Володимир Зеленський планує передати чинному президенту США та кандидатам у президенти план завершення війни.

Що сталося в Україні та світі за добу 27 серпня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Нічний обстріл України Росією

Під час обстрілу України сьогодні армія РФ застосувала 91 засіб повітряного нападу – десять ракет і 81 безпілотник. Повітряні сили ЗСУ змогли збити половину запущених ракет і 60 дронів.

На жаль, попри результативну роботу сил протиповітряної оборони, є загиблі та поранені.

Частина безпілотників ворога, ймовірно, впала десь на території України.

З ракет РФ використовувала три надзвукових Кинджали, 5 крилатих ракет Х-101, балістичну ракету Іскандер-М та крилату Іскандер-К.

Детальніше про нічну атаку 27 серпня та наслідки обстрілу – читайте на Фактах ICTV.

Фото: ДСНС

План завершення війни

Президент Володимир Зеленський у вересні хоче представити обом кандидатам у президенти США та чинному главі Білого дому план для завершення війни. Про це він заявив під час спілкування із журналістами у межах форуму Україна 2024. Незалежність у вівторок, 27 серпня.

За словами Зеленського у вересні він планує представити план для завершення війни президенту США Джо Байдену. Оскільки від нього залежить успіх плану – чи дадуть нам те, що потрібно, чи ні, чи зможемо ми вільно використовувати те, що потрібно. Крім того, план також буде переданий план Камалі Гарріс і Дональду Трампу.

– Ми не знаємо, хто буде президентом Сполучених Штатів, а виконати цей план дуже хочеться, – сказав він.

Зеленський додав, що один із напрямків плану – це Курщина, другий – стратегічне місце України в безпековій інфраструктурі світу, третій – пакет примусу Росії до закінчення війни дипломатичним шляхом, четвертий – економічний.

РФ зняли сили через Курську операцію – Сирський

Наступ на Курськ призвів до того, що Росія зняла з фронту в Україні близько 30 тис. військових та перекинула її на цей напрямок, заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський на Форумі керівників державних інституцій, у вівторок, 27 серпня.

– Курська операція відволікла значну кількість військовослужбовців. Наразі ми можемо констатувати, що близько 30 тисяч військовослужбовців вже перекинута на курський напрямок і ця цифра зростає, – сказав він.

Сирський зазначив, що противник намагається знімати частини з інших напрямків. Проте на Покровському напрямку, навпаки, збільшує свої зусилля.

Українська балістична ракета

Україна провела успішне випробування власної балістичної ракети, але деталей як таких не розкривають, сказав сьогодні президент Володимир Зеленський під час спілкування із журналістами у межах форуму Україна 2024. Незалежність.

– Було випробування позитивне першої української балістичної ракети. І я з цим вітаю наш оборонно-промисловий комплекс, – сказав він.

За словами Володимира Зеленського, він не може розкрити деталі про ракету. Президент зазначив, що також вагався, чи варто повідомляти цю інформацію.

– Думав, що рано про це говорити. Але хотів, щоб була суспільство оцінило людей, які 24/7 працюють на оборонних підприємствах, – повідомив він.

Обмеження НБУ на переказ коштів

З 1 жовтня Нацбанк на пів року встановлює ліміт для переказів фізичних осіб з карти на карту (також відомі як P2P, C2С) у 150 тис. грн на місяць.

Ліміт буде діяти лише на вихідні перекази за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

Водночас ліміт не застосовується:

  • до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою;
  • до людей, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують 150 тис. грн;
  • коли людина перекидає кошти між власними рахунками, відкритими в одному банку;
  • щодо переказів юридичних осіб, щодо операцій за реквізитами IBAN.

Детальніше про нововведення НБУ, а також пояснення цього кроку – читайте на Фактах ICTV.

Екстрені відключення світла від Укренерго

ДТЕК після розпорядження від Укренерго оголосив, що вводить екстрені відключення світла через складну ситуацію в енергосистемі.

Екстрені відключення світла діятимуть у Києві, Київській, Дніпропетровській, Одеській та Донецькій областях. 

– Звертаємо увагу, що під час екстрених відключень графіки не діють. Енергетики всієї країни працюють 24/7, щоб повернути світло в оселі українців, – йдеться у повідомленні.

Міністерство єдності

Ідея створення Міністерства єдності, яке відповідало б за повернення з-за кордону громадян України, походила від президента Володимира Зеленського.

За його словами, одне лише Міністерство закордонних справ не впорається з таким завданням. Глава держави розраховує, що рішення щодо нового міністерства ухвалять восени.

В Україні зараз налічують 10,8 млн пенсіонерів. Крім того, 7,5 млн українців перебувають за кордоном.

– Не вистачить сил Міністерству закордонних справ не втратити 7,5 млн українців. Цю ідею я обговорював якраз без Дмитра Кулеби, а з прем’єр-міністром України. Бо це про уряд, а він є голова нашого уряду. Ми обговорювали, що це дуже складна місія для будь-якого міністерства. Я тут не про людей, особистість, а про інституційність цього процесу, – сказав він.

За словами глави держави, якщо вивести з тіні всіх платників податків і не повернути українців додому, то Україна матиме серйозний виклик після війни – як годувати наших пенсіонерів.

– Тому нам потрібно повернути доросле населення в Україну, повернути дітей, студентів. Без примусу. Облаштувати всі умови, щоб вони хотіли це зробити. З ними треба спілкуватися, – сказав він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Одним із завдань нового міністерства буде пошук роботи для таких громадян України. МЗС таким нині не займається.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-27 20:58:40