Україна і світ

Виявлено схожість між прийомом психоделічних препаратів і передсмертними переживаннями


Команда вчених із Льєжського університету в Бельгії під час дослідження виявила схожість між двома зміненими станами свідомості – після приймання психоделічних препаратів і передсмертними переживаннями.

Розповіді очевидців

– Одна людина відчула ширяння в повітрі, а навколо миготіли образи. Інший – глибоке почуття любові та миру, несхоже ні на що випробуване раніше. Для третього свідомість стала чужорідною, зникло відчуття реальності, – йдеться в повідомленні.

Це лише деякі розповіді очевидців, отримані під час невеликого опитування людей, які належали до незвичайної групи: всі вони пережили клінічну смерть і пробували психоделічні препарати.

Фантастичні історії

– Тепер ми можемо з упевненістю сказати, що психоделіки можуть бути своєрідним вікном, через яке люди можуть увійти в багатий суб’єктивний стан, що нагадує навколосмертний досвід, – зазначила авторка дослідження, нейробіологиня Шарлотта Марсьяль.

Навколосмертні переживання зустрічаються напрочуд часто: за оцінками, про це повідомили від 5 до 10% населення. Десятиліттями вчені ігнорували фантастичні історії про людей, які повернулися з межі смерті. Але деякі дослідники почали сприймати ці розповіді всерйоз.

Зараз дивляться

Дослідження

Зазначається, що вивчати навколосмертні переживання в лабораторних умовах складно, оскільки вони зазвичай пов’язані з серцевими нападами або іншими небезпечними для життя станами.

Один зі способів обійти цю проблему – знайти обставини-посередники, які викликають схожий стан, але не піддають ризику безпеку учасників.

Для нового дослідження вчені відібрали 31 людину, які повідомили про переживання клінічної смерті та вживання психоделічних препаратів.

Учасниками були здебільшого чоловіки зі США та Великої Британії, чия клінічна смерть була пов’язана здебільшого з травматичними подіями, такими як автомобільні аварії.

Деякі пробували препарати, що змінюють свідомість, лише кілька разів, інші – понад 100 разів. Більшість вживали ЛСД або псилоцибінові гриби.

Дослідники попросили учасників заповнити анкети, щоб оцінити такі речі, як розчинення его, психологічне розуміння і сила пам’яті. Вони також відповіли на відкриті запитання.

Результати

Результати показали значний збіг між переживаннями. Багато учасників повідомили про відчуття, ніби вони залишили земний світ, про змінене сприйняття часу і відчуття умиротворення та невимовності.

Обидва досвіди також мали тенденцію змінювати погляди учасників на життя. Навколосмертні переживання з більшою ймовірністю змушували людей менше боятися смерті, в той час як психоделіки посилювали зв’язки з іншими людьми, природою і космосом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Учені планують провести додаткові дослідження, щоб перевірити, чи можуть певні психоделічні препарати мати ще більш виражений зв’язок із навколосмертними переживаннями, включно з 5-Мео-ДМТ – потужним психоделічним компонентом з отрути пустельної жаби.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 09:49:26