Україна і світ

Після двох років коми встав і заговорив: у Туреччині лікар повернув до життя хлопця з травмою голови


Доктора Омер Карадаг з навчально-дослідної лікарні Гюльхане в Туреччині сотворив справжнє диво. В усякому випадку так вважають батьки 18-річного юнака, який з 16 років перебував у глибокій комі через травму голови, отриману в ДТП.

Батьки не вірили у фатальні прогнози

Завдяки новаторській стратегії лікування, застосованої доктором Карадагом і його командою, хлопець фактично одужав, попри всі песимістичні прогнози лікарів. Хлопець знову може ходити і говорити. І це здається неймовірним.

Зекі Джан Ахун, якому зараз 18, впав у кому у віці 16 років після дорожньо-транспортної пригоди, яка призвела до серйозної травми голови.

Зараз дивляться

Його викинуло з автомобіля і юнак отримав крововилив у мозок. Три місяці залишався в реанімації. Навіть операція на головному мозку, на яку покладали надію, нічого не змінила – підліток так і не вийшов з коми.

– Нам сказали, він залишатиметься у вегетативному стані, і більше нічого не можна зробити, – згадує Ібрагім Ахун, батько Зекі.

Батьки дивилися на сина, який був прикутий до ліжка, залежний від апаратів і не хотіли вірити, що так буде завжди.

Рік тому сім’я Зекі звернулася до доктора Омера Карадага, щоб отримати альтернативну думку. І лікар взявся їм допомогти.

Новаторське лікування вивело хлопця з коми

Прорив був досягнутий завдяки поєднанню фармакологічного лікування, застосування пристроїв, що стимулюють нейрони, та інтенсивної фізіотерапії.

– У випадках важкої травми не всі клітини мозку гинуть — деякі просто втрачають функцію, — пояснює Карадаг.

Тож саме зміцнюючи ці неушкоджені або пошкоджені, але живі. клітини, лікарі намагалися компенсувати втрату тих, які неможливо відновити.

Простими словами, команда Карадага регенерувала пошкоджені клітини та відновила їхні функції.

Протокол лікування Зекі включав також харчові добавки, багаті вітамінами та мінералами, необхідними для здоров’я нейронів, антиоксидантну терапію та використання пристроїв для стимуляції нейронів.

Протягом року стан юнака поступово покращувався.

Після року лікування Зекі, на диво всім, встав з ліжка. Він почав ходити, і його комунікативні навички певною мірою повернулися.

Нині він навіть говорить. хоч ще є проблеми.  Зекі чудово спілкується зі своєю родиною, і його мобільність продовжує покращуватися.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Hurriyet DailyNews


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-17 14:54:43