Україна і світ

Німеччина не планує збільшувати військову допомогу Україні на 2025 рік – ЗМІ

Фото: Getty Images

Уряд Німеччини має намір обмежити військову допомогу Україні. У доопрацьованому проєкті бюджету ФРН на 2025 рік розмір військової допомоги Києву не збільшуватимуть.

Про це повідомило німецьке видання Frankfurter Allgemeiner Sonntagszeitung (FAS).

Німеччина не планує збільшувати допомогу Україні

Повідомляється, що нові заявки від Міноборони ФРН більше не будуть погоджуватися. Причиною стали жорсткі заходи канцлера Олафа Шольца та Мінфіну.

Зараз дивляться

Міністр фінансів Крістіан Лінднер ще 5 серпня поінформував міністра оборони Бориса Пісторіуса, що Україні буде надана лише та допомога, яка уже була затверджена, жодні інші заявки не будуть схвалені.

У листі до Пісторіуса йдеться, що “нові заходи” можуть бути вжиті лише за умови “забезпечення фінансування” в бюджетних планах на цей та наступні роки.

Також видання посилається на внутрішні урядові документи та дані своїх джерел.

Серед країн ЄС Німеччина є лідером у військовій допомозі Україні. На цей рік для України вже заплановано близько €8 млрд. Запланований максимальний ліміт на наступний рік становить €4 млрд.

Як пише DW, в уряді ФРН й раніше обговорювали відмову від постійних виплат на військову підтримку України з федерального бюджету. Замість цього Берлін планує фінансувати поставки зброї за допомогою заморожених активів російського центрального банку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

FAS пише, що канцлер Олаф Шольц і міністр фінансів Лінднер очікують, що Україна покриватиме за рахунок цих грошей значну частину військових потреб. Водночас, як пояснив газеті член бюджетного комітету Бундестагу Андреас Шварц, наразі невідомо, чи, з юридичної точки зору, це взагалі можливо і наскільки швидко гроші можуть бути використані на потреби України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-17 14:45:35