Україна і світ

Як отримати статус біженця в Німеччині у 2024 році і що для цього потрібно

Фото: Unsplash

Німеччина входить до тих країн, які після повномасштабного вторгнення Росії в Україну прийняли велику кількість наших біженців.

Варто зазначити, що якщо ви плануєте виїжджати з України, то за новими правилами, з внутрішнім паспортом перетинати кордон можна лише у виняткових випадках (якщо їдете з зони бойових дій та не можете оформити закордонні паспорти).

Як отримати статус біженця в Німеччині у 2024 році та що для цього потрібно – читайте на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Що необхідно, щоб отримати статус біженця в Німеччині

Українці, які покинули домівки через війну та бажають отримати прихисток у Німеччині, можуть одержати статус Біженець (Asyl) або оформитися за параграфом § 24. Обидва варіанти можливі та надають право:

  • на проживання;
  • медичне обслуговування;
  • соціальну підтримку;
  • освіту;
  • роботу.

Проте українцям все ж простіше отримати § 24, адже підтвердження статусу біженця може зайняти деякий час.

Юрист Олександр Моргун зазначає, щоб отримати статус біженця, треба буде в пункті пропуску попросити міжнародний захист та заповнити спеціальну заяву про його надання.

— Для цього вам потрібно надати закордонний паспорт та свідоцтва про народження дітей (якщо вони є). Після отримання заяви вам слід їхати у рецепційний табір. Після отримання статусу біженця у вас буде можливість офіційного працевлаштування, отримання медичної допомоги, безкоштовних мовних курсів, допомога з пошуком житла та грошова допомога. Однак чекати на статус біженця доведеться довго, адже кожна справа розглядається індивідуально, — зазначив юрист.

У пресслужбі Міністерства внутрішніх справ Німеччини повідомлялося, що українцям, які отримали дозвіл на проживання в Німеччині у 2022 та 2023 роках, тимчасовий захист буде автоматично подовжено до 5 березня 2025 року.

Українським біженцям не потрібно подавати заяви на продовження статусу проживання. Також не вимагається особистої зустрічі з імміграційними установами. Тобто усі посвідки на тимчасове проживання згідно з AufenthG § 24, які є чинними станом на 1 лютого 2024 року, будуть автоматично продовжені до 4 березня 2025 року.

Як отримати статус біженця в Німеччині у 2024 році

Після прибуття до Німеччини необхідно спершу зв’язатися з відповідальним центром Ankunftszentrum / Kontaktstelle для реєстрації.

Це може бути:

Також українцям у Німеччині можна звернутися до волонтерів, закладу іноземців Ausländerbehörde або поліції. Там нададуть адресу, куди ви можете звернутись по допомогу.

До закінчення реєстрації Ankunftszentrum біженці можуть бути розміщені у тимчасовому житлі. Під час реєстрації буде створено підтвердження прибуття, так званий Ankunftsnachweis. Він є підтвердженням особи і необхідною умовою для того, щоб людина могла подати на Schutz § 24 (параграф захисту від військових катастроф) або на Asylantrag (заява про надання притулку/статус біженця) та отримати доступ до соціальних виплат.

Потім доведеться пройти інтерв’ю, заповнити форму і подати заявку на отримання статусу біженця.

Після цього ви отримуєте:

  • право на медичну допомогу;
  • доступ до освіти для дітей;
  • доступ до роботи;
  • право на шлюб;
  • право на грошову допомогу (щомісячно).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Отримати додаткову інформацію для переселенців на основі співпраці з Міністерством внутрішніх справ Німеччини щодо прийому біженців з України можна за посиланням.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-16 14:36:19