Україна і світ

Коли Успіння Пресвятої Богородиці 2024 – дата Успіння Пресвятої Богородиці у 2024 році православні віряни відзначають 15 серпня. 15 Серпня, 10:53


Успіння Пресвятої Богородиці – одне з дванадцяти головних церковних свят, яке православні віряни відзначають у серпні. Цього дня церква згадує смерть Божої Матері.

Дата Успіння Пресвятої Богородиці 2024

У 2024 році українці відзначають Успіння Пресвятої Богородиці 15 серпня. Стара дата свята – 28 серпня, але вона була актуальною до переходу ПЦУ на новий календар.

Успіння Пресвятої Богородиці – історія

Успіння Пресвятої Богородиці не лише сумне через закінчення життєвого шляху Богородиці, але й радісне, адже вона возз’єдналася зі своїм сином Ісусом Христом.

Зараз дивляться

За три дні до смерті Марії архангел Гавриїл сповістив її про близьку смерть. Тоді ж апостоли зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатись із Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння її пречистого тіла.

Біля ложа їх засліпило яскраве світло, в якому явився Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання відійшла до Господа.

Апостол Фома не встиг на поховання Богородиці, тому після її успіння увійшов у печеру-гробницю, втім тіла Богородиці там не виявив. Це пояснили тим, що Господь забрав тіло Марії на небо.

Існує немало традицій на Успіння Пресвятої Богородиці. У цей день віряни йдуть на службу до церкви, а також ставлять свічки за упокій близьких.

Крім того, у свято матері звертаються до молитви – просять у Богородиці здоров’я і захисту для своїх дітей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Напередодні свята віряни дотримуються Успенського посту – їдять переважно фрукти, ягоди та овочі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-15 11:03:06