Україна і світ

Кока-Кола та Український ЧХ надали допомогу домогосподарствам двох областей

Підтримати постраждалих від війни селян і допомогти їм відновити сільське господарство. Фундація Кока-Кола спрямувала $300 тис. на реалізацію програми підтримки господарств у Харківській і Херсонській областях, які були частково пошкоджені або повністю зруйновані внаслідок війни в Україні.

Програму реалізував Український Червоний Хрест. Людям надали теплиці, мотоблоки та грошову допомогу, зокрема, на Харківщині та Херсонщині таку підтримку отримали 182 господарства.

До повномасштабної війни родина Паків із Гракового мала потужне господарство – птицю, 3 га землі, трактор, у теплицях вирощували овочі – для себе і на продаж. Окупанти все зруйнували, а чоловіка пані Тетяни – вбили.

Зараз дивляться

– Вивозили його, вивозили на трасу, до спини приставляли автомат, його називали нацистом, хоч із чого це взяли? Прямо вдома у коридорі на порозі його застрелили, – каже жителька села Гракове Тетяна Пак.

Гракове було під російською окупацією понад пів року, тут вирував справжній терор: катування, розстріли, полон. У вересні 22-го Збройні сили України звільнили село, тоді із семисот сорока 740-ка жителів лишалося 48. 70% будинків зруйновані, енергомережа знищена. І хоча її вже відновили, повернулися сюди менше третини селян.

– В когось маленькі діти і вони мають здобувати освіту, робота потрібна – в селі у нас її також немає, транспортне сполучення три рази на тиждень – це також не дає змоги повернутися, – говорить діловод виконавчого комітету Чкаловської територіальної громади Чугуївського району Харківської області Людмила Рачинська.

Ті ж, хто повернувся, не сидять склавши руки, а намагаються відродити втрачені господарства.

– Огірок у нас йде на продаж, помідор піде і капуста. Цього мало, звичайно, щоб прожити, але все одно трошки перебиваємось, говорить Тетяна Пак.

На подвір’ї вивантажують матеріали для теплиці – це допомога від Фундації Кока-Кола та Українського Червоного Хреста, що допомагають селянам у відновленні втрачених господарств. Таку ж теплицю отримали й сусіди Бардакови.

– У мене теплиця теж стояла. Ми займаємося вже давно теплицею для себе, для дітей. Ми купували перед війною алюмінієву теплицю, каркасну, а потім на городі був прильот і її просто склало, – зауважує жителька села Гракове Тетяна Бардакова.

У новій теплиці сіятимуть розсаду. Насіння та плівку куплять за додаткову фінансову допомогу, також передбачену програмою підтримки. Деякі жителі отримали мотоблоки – як-от Черкашини – ним буде легше обробляти землю, радіє пан Василь.

– Орати і культивувати, і садити картоплю. Восени ми, що робимо – оремо і під часник, під цибулю культивуємо, фрезеруємо, – каже житель села Гракове Василь Черкашин.

Хто отримав допомогу від Фундації Кока-Кола та Українського Червоного Хреста

На отримання грантової підтримки відібрали домогосподарства, які були частково пошкоджені або повністю зруйновані внаслідок війни в Україні, ті, хто має хоча б одного працездатного члена сім’ї і не менше року володіє земельною ділянкою.

Першочергово розглядалися домогосподарства з найбільшою кількістю критеріїв вразливості – до складу яких входять особи старше 65 років, особи з інвалідністю I-ї та/або II-ї групи, двоє або більше неповнолітніх дітей, малозабезпечені родини, а також ті, що здійснюють догляд за дітьми-сиротами, кажуть в Українському Червоному Хресті.

– Вже зареєструвалися і отримали (допомогу, – Ред.) 91 родина, 91 господарство, ми плануємо додатково взяти до програми до 20-ти родинкількість родин, які також будуть взяті до цієї програми, до 20-ти родин, – зауважує заступниця голови Харківської обласної організації Українського Червоного Хреста Валентина Костенко.

Мета проєкту – підтримати постраждалих селян, для яких господарство – основний прибуток, переконують у Фундації Кока-Кола.

– Протягом двох минулих років Фундація Кока-Кола активно підтримує українців. Підтримка та розбудова економіки країни у такі важкі часи – особливо важлива. Ми розуміємо, що людям необхідно надавати таку допомогу, завдяки якій вони зможуть утримувати та розвивати свої господарства, годувати сім’ї, заробляти на підтримку життєдіяльності, розвиваючи тим самим свої місцевості та прилеглі території, – говорить  президент Фундації Кока-Кола Карлос Пагоага.

Цьогоріч програму реалізували для шести сіл: у Малинівській та Чкаловській громадах на Харківщині, а також у Великоолександрівській громаді на Херсонщині. Наступного року допомогу отримають інші села.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: скрін з відео

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-14 15:58:07