Україна і світ

Провокація на ЗАЕС: для чого Росія її влаштувала та які має політичні цілі

Ввечері 11 серпня з’явилась інформація про пожежу на території Запорізької атомної електростанції.

Вогонь на території ядерного об’єкта став предметом уваги не тільки України, але й експертів Міжнародного агентства з питань атомної енергії (МАГАТЕ).

Після швидких звинувачень з боку РФ, українська сторона повідомила, що окупанти влаштували провокацію на ЗАЕС, ймовірно, підпаливши автомобільні шини в одній з градирень, об’єкту, що займається охолодженням на території станції.

Зараз дивляться

Водночас у МАГАТЕ закликали дотримуватись безпеки на таких об’єктах, як атомні станції.

Факти ICTV разом із політологом Ігорем Рейтеровичем з’ясовували, якої мети намагається досягти Росія, влаштовуючи подібні провокації на ЗАЕС.

Пожежа на ЗАЕС: що сталось

Увечері в неділю, 11 серпня, у соцмережах з’явилися фото та відео, на яких можна було побачити, що один з об’єктів ЗАЕС охоплений вогнем.

На відео, опублікованому президентом України Володимиром Зеленським, видно, як з однієї з градирень станції валить чорний дим, а полум’я знаходиться знизу.

Російська сторона миттєво звинуватила Україну в ударі безпілотником по Запорізькій АЕС, назвавши це “підривом світової енергетичної безпеки”.

Зі свого боку начальник районної військової адміністрації Нікополя Євген Євтушенко заявив, що російська армія, імовірно, підпалила в градирні ЗАЕС автомобільні шини. Саме на цьому об’єкті АЕС було помічено пожежу.

У своїй реакції на пожежу фахівці МАГАТЕ заявили, що спостерігали сильний темний дим, який піднімався з північної частини станції. Перед цим, згідно з їхніми повідомленнями, було чутно кілька вибухів.

В Енергоатомі пояснюють, що загоряння на території ЗАЕС сталося на об’єкті технічного водопостачання станції. У результаті загорілася градирня номер один, яка розташована приблизно за 1 км від енергоблоків станції. Початок пожежі почався близько 20:00 11 серпня.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій (ДСНС) кажуть, що станом на 00:00 12 серпня зміни радіаційного фону відсутні.

Президент України Володимир Зеленський, реагуючи на ситуацію на ЗАЕС, заявив, що “російські окупанти влаштували пожежу” на станції.


.

Для чого Росії провокації на ЗАЕС

Український політолог Ігор Рейтерович каже, що спроба російської сторони, яка має контроль над станцією, має на меті кілька цілей, зокрема, шантаж і відволікання уваги.

– У такий спосіб вони показують усьому світу, що щось там може статися. Це, з іншого боку, відволікання уваги від того, що відбувається в Курській області. І привернення уваги до того, що ситуація на атомних електростанціях, вона повинна бути під особливим контролем, оскільки тут є паралель із Курською АЕС, – каже він.

На думку Рейтеровича, хоч контроль України над Курською АЕС є малоймовірною метою операції ЗСУ на Курщині, це все ж таки може стати приводом для Росії “діяти на випередження”, щоб у такий спосіб показати, що не можна жартувати з АЕС, тим паче з тією, що на Курщині, оскільки вона продовжує функціонувати.

ЗАЕС вона ж не працює, вона зараз стоїть у стані холодної зупинки, а Курська працює. Ну і зрозуміло, що вони таким чином намагаються повісити на Україну звинувачення в ядерному тероризмі. Вони вже заявили, що вимагатимуть визнання цього як акту ядерного тероризму, – каже він.

Експерт не виключає, що Росія здатна і на більш масштабні провокації, в рамках яких можуть запустити дрони для ударів по станції і, оскільки ЗАЕС перебуває під контролем окупантів, відзняти там постановочне відео.

– Безпілотник, який б’є, на ньому ж не написано, звідки він летить. Він може прилетіти, взагалі ППО його не буде збивати, чітко вріжеться в якийсь реактор. Там буде завдано певної шкоди. Але всі прекрасно знають, що станція настільки захищена, що, як кажуть, може витримати навіть падіння великого літака. Але картинка буде відповідна. Тому тут виключно пропагандистська історія, щоб відволікти увагу і звинуватити Україну, – каже він.

Паралельно з цим росіяни можуть підготуватися до якоїсь більш глобальної провокації, яку зробить Росія, але, звісно, намагатиметься її повісити на Україну.

Водночас, політолог не вважає, що Росія піде на те, щоб піднімати ставки у війні та переходити червоні лінії, які Москві визначив Захід – застосування ядерної зброї та пряме залучення військ Білорусі у війну.

– Тут навіть не стільки підвищення ставок, скільки спроба максимально відбити від України партнерів і союзників. Логіка така: ви допомагаєте Україні та Зеленському, а вони (українці, – Ред.), отже, б’ють по АЕС. Тобто Захід начебто допомагає остаточним якимось неадекватам, тому цю підтримку слід припинити, – пояснює Рейтерович логіку росіян.

Подібні повідомлення, про вказівку Заходу на нібито причетність України до удару на ЗАЕС і відкликання допомоги, вже звучали на російському телебаченні після пожежі на станції, додає політолог.

Відкритим питанням залишається й те, як на ці російські провокації реагуватимуть західні партнери України. На думку експерта, вони, ймовірно, спиратимуться на подальші висновки МАГАТЕ і вироблятимуть спільну політичну відповідь.


Фото: Енергоатом

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-12 17:41:05