Україна і світ

Жінки, чоловіки і діти: скільки задокументовано фактів сексуального насильства окупантами в Україні

Більшість зафіксованих воєнних злочинів російських окупантів задокументували підрозділи Національної поліції. Після деокупації територій України спеціалізовані групи опитали понад 20 тис. людей у майже 700 населених пунктах.

Про це заявила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко в інтерв’ю виданню Укрінформ.

Сексуальні злочини в умовах війни

– Сексуальні злочини в умовах війни – це ганебні злочини, які вчиняють військовослужбовці РФ на території України. Це латентні злочини, які важко виявляти та розслідувати. Попри те, що вони не мають терміну давності (бо це воєнні злочини), люди, які це пережили, не хочуть згадувати, говорити та повідомляти про це, – зазначила заступниця глави МВС.

Вона звернула увагу, в одному кримінальному провадженні може бути зафіксовано кілька фактів сексуального насильства. В одну справу можуть об’єднувати факти, якщо відбулося зґвалтування в одному населеному пункті або стосовно однієї родини.

Зараз дивляться

В Офісі генерального прокурора загалом уже задокументовано 310 фактів сексуального насильства, вчиненого в умовах війни. Більшість з них – це жінки, яких майже 200 осіб. Інші – це 113 чоловіків, також є діти – 15 осіб.

Під загальну статистику підпадає не тільки факт зґвалтування, а також примусове оголення і погрози зґвалтуванням. Всі ці злочини кваліфікуються як сексуальне насильство, вчинене в умовах війни, зазначила заступниця міністра.

Де найбільше зафіксовано сексуальних злочинів

Катерина Павліченко зазначила, що більшість таких злочинів російські окупанти вчинили у Херсонській області.

На другому місці перебуває Київська область, на третьому – Донецька, потім – Харківська, Запорізька, Чернігівська. За фактом – це області, які частково перебували під російською окупацією, сказала заступниця глави МВС.

Уже вдалося розкрити 87 фактів сексуального насильства, вчиненого в умовах війни.

Повідомлено про підозру 48 військовослужбовцям Росії. До суду скеровано 21 обвинувальний акт проти 30 окупантів.

Загалом п’ятьох осіб уже засуджено до покарання у вигляді тюремного ув’язнення. Інші кримінальні справи поки перебувають на тій чи іншій стадії досудового розслідування і скерування до суд, додала заступниця міністра внутрішніх справ України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-10 00:57:04