Україна і світ

Лікарка розказує, що таке аутоімунний тиреоїдит, чим він небезпечний і чи можна його вилікувати

Інколи трапляється збій у роботі нашої імунної системи, який змушує Т-лімфоцити атакувати, зокрема, й власну щитоподібну залозу, сприймаючи її за чужорідний орган.

У результаті руйнується тканина щитоподібної залози.

Цей стан отримав назву аутоімунного тиреоїдиту (АІТ) або хвороби Хашимото (на честь першовідкривача хвороби Хашимото Хакару).

Зараз дивляться

– Аутоімунний тиреоїдит – один із найбільш поширених діагнозів в ендокринології, – говорить лікарка-ендокринологиня Діна Крилова.

Лікарка зазначає, що точної причини виникнення цієї хвороби наразі не встановлено. Єдине, що можна сказати із упевненістю, що велику роль відіграє спадковість – коли людина має родичів із хворобою Хашимото. Ризик аутоімунного тиреоїдиту зростає і у результаті впливу деяких факторів, зокрема, радіоактивного випромінювання.

Частіше хвороба проявляється в жінок (у співвідношенні до чоловіків — 10:1).

З більшою вірогідністю вона може виникнути у тих, хто вже має наявні аутоімунні захворювання, як-от діабет I-го типу або ревматоїдний артрит.

Як проявляється аутоімунний тиреоїдит

– Перш за все, виникають запальні процеси у щитоподібній залозі, робота органу порушується, розвивається гіпотиреоз — стан, коли залоза виробляє недостатньо гормонів, аби покрити потреби організму, – пояснює Крилова.

Часто захворювання прогресує дуже повільно, протягом багатьох років. Ви можете не мати жодних симптомів на ранній стадії та не знати про хворобу.

Ендокрилогиня зазначає, що внаслідок запалення щитоподібна залоза може збільшуватися в розмірі (формується зоб) — це може проявлятися дискомфортом в області шиї, складнощами при ковтанні та мовленні. Пізніше, коли розвивається гіпотиреоз, найчастішими скаргами є

  • відчуття сильної втоми;
  • закрепи;
  • біль у м’язах;
  • випадіння волосся;
  • сухість шкіри;
  • набір ваги;
  • порушення менструального циклу, затримка росту в дітей тощо.

– Інколи хвороба може починатися по-іншому, а саме з тиреотоксичної фази. У такому разі турбує прискорене серцебиття, надмірне пітніння, відчуття жару, тривожність, тремор, – говорить лікарка.

Крилова наголошує, що наявність принаймні одного з перерахованих вище симптомів – привід негайно звернутися до лікаря.

Як лікується аутоімунний тиреоїдит

Найчастішим проявом хвороби Хашимото є гіпотиреоз. Його лікування полягає в систематичному заміщенні гормонів щитоподібної залози. Основним препаратом для гормональної замісної терапії є левотироксин — синтетичний аналог тироксину.

– Більшість людей з АІТ потребують лікування гормонами щитоподібної залози впродовж усього життя, – говорить ендокринологиня.

При цьому слід регулярно перевіряти рівень ТТГ — на етапі підбору терапії та надалі раз на пів року.

Діна Крилова запевняє, жити нормально та будувати плани на майбутнє, маючи в медичній історії хворобу Хашимото — це реально.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-06 12:45:09