Україна і світ

Короткострокова веганська дієта знижує показники біологічного віку — дослідження

Команда американських учених на чолі з відомим дослідником харчування, професором Стенфордського університету Крістофером Гарднером під час дослідження виявила, що дотримання веганської дієти протягом восьми тижнів пов’язане зі зниженням показників біологічного віку.

Як повідомляється, показники були розраховані на основі рівнів метилювання ДНК – типу хімічної модифікації ДНК (відомої як епігенетична модифікація), яка змінює експресію генів, але не саму ДНК. Попередні дослідження показали, що саме підвищений рівень метилювання ДНК пов’язаний зі старінням.

Зараз дивляться

Дослідження

У невеликому рандомізованому контрольованому дослідженні взяла участь 21 пара дорослих ідентичних близнюків.

Одній половині кожної пари було запропоновано дотримуватися всеїдної дієти протягом восьми тижнів, включно зі 170-225 г м’яса, одним яйцем і півтори порції молочних продуктів щодня, а іншій половині – дотримуватися веганської дієти протягом того ж періоду часу.

Вибірка складалася на 77% із жінок, середній вік учасників становив 40 років.

Протягом перших чотирьох тижнів учасники їли їжу, яку для них приготували, а протягом наступних чотирьох тижнів їжу, яку вони приготували самі, після проходження занять з харчування з інструкторами зі здорового способу життя.

Результати

До кінця дослідження автори спостерігали зниження оцінок біологічного віку, відомих як епігенетичний годинник старіння, а також зниження віку серця, гормональної системи, печінки, запальних і метаболічних систем в учасників-веганів.

Крім того, учасники, які дотримувалися веганської дієти, в середньому втратили на два кілограми більше, ніж ті, хто дотримувався всеїдної дієти, через відмінності в калорійності страв, наданих протягом перших чотирьох тижнів експерименту.

Вчені зазначили, що необхідні подальші дослідження для вивчення взаємозв’язку між складом раціону, вагою і старінням, на додаток до довгострокових ефектів веганських дієт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-29 11:33:07