Україна і світ

Вихід на пенсію чоловіків у 2024 році: що порібно знати про страховий стаж

В Україні зараз діє солідарна пенсійна система, яка ґрунтується на принципі перерозподілу коштів між громадянами, які працюють, та пенсіонерами. Факти ICTV дізнавалися, коли чоловіки йдуть на пенсію в Україні та скільки страхового стажу для цього потрібно.

Терміни виходу на пенсію чоловіків у 2024 році

Пенсія за віком в Україні – це регулярні виплати, які держава зобов’язана виплачувати громадянам, які досягли певного віку, за умови наявності в них необхідного страхового стажу.

Вік виходу на пенсію за віком:

Зараз дивляться

  • 60 років – для чоловіків, у яких не менше ніж 31 рік страхового стажу.
  • 63 роки – для чоловіків, які мають від 21 до 31 року стажу.
  • 65 років – для чоловіків, які відпрацювали від 15 до 21 року.

Скільки років стажу потрібно для виходу на пенсію чоловікам після 2024 року

Вказані вищі дані актуальні на 2024 рік, адже з наступного року норми стажу, щоб вийти на пенсію в 60 років, збільшаться. У таблиці зазначено норми, які будуть потрібні для виходу на пенсію в найближчі роки.

Особи, які пропрацювали недостатньо, але досягли 65 років, можуть звернутися за соціальною пенсією.

Деякі категорії громадян мають право на достроковий вихід на пенсію. Розмір пенсії за віком визначається індивідуально для кожного пенсіонера, залежно від його страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески.

Що робити, якщо не вистачає страхового стажу

Його можна придбати. Це можуть зробити декілька категорій осіб:

  • Люди, які працюють за кордоном, але бажають повернутися в Україну та отримувати пенсію тут.
  • Особи передпенсійного віку, у яких замало страхового стажу для отримання пенсії за віком.
  • Люди, які мають низький рівень доходу, але хочуть, щоб їхня пенсія в майбутньому була вищою.

Порядок купівлі страхового стажу:

  • Для купівлі потрібно укласти відповідний договір із пенсійним фондом. Для цього потрібно зайти на портал електронних послуг та увійти до особистого кабінету. Для цього можна використати Дія-підпис або банкінг.
  • Після цього потрібно натиснути Комунікація з ПФУ, а також Договір на добровільну участь. У цій вкладці потрібно заповнити персональні дані. Тобто це прізвище, ім’я по батькові, ідентифікаційний код, дані з паспорта, дата народження.
  • Можна сплачувати внески не лише за себе, але й за когось, наприклад, за батьків. Якщо хочете докупити свій страховий стаж, потрібно натиснути Бажаю сплачувати внески за себе.
  • Після цього потрібно дати згоду на обробку приватних даних, а також підписати договір, використовуючи електронний підпис. Цього потрібно натиснути на клавішу Підписати і сплатити.

Якщо особа не працює, але бажає отримувати пенсію, то з 1 квітня 2024 року їй потрібно кожного місяця вносити 1760 грн. Така сума – це мінімальний страховий внесок, який становить 22% від мінімальної заробітної плати. Якщо ви не впевнені щодо наявності або кількості стажу, то цю інформацію можна дізнатися у ПФУ. Для цього потрібно зайти в електронний кабінет ПФУ.

Джерело: Пенсійний фонд
вихід на пенсію, Соціальні виплати

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 17:06:08