Україна і світ

Час приборкати Орбана: в Європарламенті закликають зупинити головування Угорщини

Голова ліберальної групи Renew Europe Валері Гаєр закликала Європейську раду вивчити всі можливості, щоб зупинити головування Угорщини в Раді ЄС.

Про це йдеться в заяві Валері Гаєр, опублікованій на сайті Renew Europe.

1 липня Угорщина на основі ротації прийняла головування в Раді ЄС терміном на шість місяців. А прем’єр-міністр Віктор Орбан уже розпалив суперечки, здійснивши поїздку до Москви, де зустрівся з кремлівським диктатором Володимиром Путіним.

Зараз дивляться

Головування Угорщини в ЄС

Валері Гаєр вважає, що прем’єр-міністр Угорщини діє всупереч інтересам Європейського Союзу, а це слід припинити.

– Прем’єр-міністр Угорщини підриває позиції, зайняті Європейським союзом, і діє всупереч нашим інтересам, і це має бути припинено. Настав час покласти край негідному головуванню Віктора Орбана в Раді, – заявила Валері Гаєр.

За її словами, удавана миротворча місія Орбана становить загрозу безпеці та є лише димовою завісою для власних інтересів.

Стаття 7 Договору про ЄС

Renew Europe також вимагає, щоб Рада і Комісія зробили всі законні кроки для запуску статті 7 Договору про ЄС, що може призвести до позбавлення Угорщини права голосу.

Стаття 7 дає Європейській Раді право “призупинити певні права”, максимум – право голосу країни-члена в Раді. Попри це, країна все одно має далі виконувати зобов’язання, які взяла на себе під час вступу до ЄС, зокрема сплачувати внески до загального бюджету ЄС.


5 липня після візиту до України Віктор Орбан прибув до Москви для продовження “мирної місії”. В МЗС України тоді заявили, що Будапешт ухвалив рішення про поїздку свого прем’єра до Москви без погодження чи координації з Києвом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-11 16:06:08