Україна і світ

Коли садити гортензію влітку: умови та терміни

Зовсім скоро почнеться цвітіння гортензії, яка є досить вишуканою та неймовірно красивою квіткою. Цей період припадає на початок чи середину липня і триває до середини-кінця жовтня. Однак не у всіх на подвір’ї росте ця прикраса. І щоб посадити гортензію, потрібно знати певні нюанси проведення маніпуляції. Про це у матеріалі Фактів ICTV і розповів наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Зокрема, він розкрив такі питання, як правильно садити гортензію влітку в домашніх умовах та коли це потрібно робити, який ґрунт обирати та про систему поливу.

Особливості гортензії та кому підійде

Гортензія налічує близько 70—75 видів та заворожує своєю кольоровою гамою. Вони бувають різнобарвні, все залежить від типу ґрунту. Так, на закисленому ґрунті квітки набувають блакитного або навіть синього відтінку, а на лужному — бузкового чи рожевого. Якщо ґрунт має нейтральну кислотність, квіти стають білими або кремовими.

Зараз дивляться

За бажання можна підгодовувати кущі гортензії спеціальними складами, щоб змінити колір.

Оскільки гортензія досить невибаглива рослина, як зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник, то вона підійте новачкам. Однак час та увагу приділити рослині все ж буде потрібно.

– Гортензія – це досить невибаглива світлолюбна рослина, яка підійде початківцям, хто готовий їй приділяти хоч трохи уваги, – розповідає він.

Додамо, що гортензія є багаторічною квіткою, яка унікальна своєю здатністю перецвітати протягом весни та літа. Тим самим прикрасити сад увесь теплий період.

Коли садити гортензію

Зазвичай гортензію садять навесні – це є найоптимальнішим періодом. Також маніпуляцію проводять і восени. Все залежить від того, у якому районі ви проживаєте. Так, у північних регіонах України радять садити гортензію у першу половину осені. Якщо ж ви мешкаєте у центральних або південних частинах нашої країни, то гортензії можна садити до тих пір, поки ґрунт не почав промерзати.

Однак садити гортензію літом також можна. Однак тут є один нюанс – вона повинна мати закриту кореневу систему.

– Хоч гортензії краще садити навесні, але саджанці із закритою кореневою системою можна висадити і влітку, не руйнуючи земляний ком при вийманні з транспортного горщика, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Звичайно ж, коли ви купуєте квітучу гортензію, відразу ж розумієте, якого кольору кущ. І це приємний бонус до річної посадки.

Найкращий час для посадки гортензії влітку – дощова, прохолодна погода, яка значно збільшить шанси на приживання рослини.

Як правильно садити гортензію

Для того, щоб посадка рослини пройшла вдало, потрібно дотримуватися певних правил – розташування, типу ґрунту та схеми.

У першу чергу варто обрати правильне місце. Якщо ви хочете гарні квіти, зупиніться на тій частині саду, де є сонце протягом цілого дня.

Але водночас, квітка не любить занадто сильного сонця та вітру. Якщо промінчиків надто багато, необхідно створити півтінь. Однак добре, якщо саме з першої половини дня на квітку буде світити сонце. Через це гортензію радять висаджувати саме зі східного боку.

У принципі гортензія може рости і у півтіні, але цвісти вона буде не так рясно.

Гортензії підходять родючі ґрунти, які збагачені гумусом. Крім того, можна висадити квітку і у червонозем, проте рости там вона буде не так потужно. Рослина не любить піщаних ґрунтів.

І пам’ятайте про кислотність. Вона має дорівнювати 5,2-6,0. Це дасть можливість гортензії квітнути яскраво та рясно. В іншому випадку, якщо ґрунт нейтральний – все буде навпаки.

Фото: Unsplash

Якщо не вистачає заліза або магнію, то листочки матимуть негарний колір.

Перед тим, як садити гортензію підготуйте ґрунт. Змішайте дві частини перегною, одну частину торфу, дві частини чорнозему і одну частина піску. Крім того, варто додати сечовину, сульфат калію і суперфосфат.

Ще одним варіантом є не спеціально готувати ґрунт для посадки гортензії, а просто накопати землі під соснами або ялиною.

Як садити гортензію

Перш за все обережно вийміть саджанець із контейнера, не руйнуючи земляного кому, помістіть саджанець у заздалегідь підготовану ямку (вона повинна мати необхідний розмір – 20 на 30 сантиметрів, коли саджанець маленький, та 50 на 50 сантиметрів, якщо квітці вже більше двох років), розрівнявши корені.

– Акуратно вийміть саджанець із контейнера, не руйнуючи земляного кому, помістіть саджанець у заздалегідь підготовану ямку, розрівнявши корені, засипте яму ґрунтом та ущільнить його, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Садити треба так, щоб коренева система була в центрі. Радимо також провести мульчування ґрунту, а після посадки рясно полити саджанець.

Догляд за гортензією після посадки

Після посадки не залишайте рослину під палючими сонячними променями, створивши їй напівтінь, регулярно поливайте та не допускайте пересихання ґрунту. Оптимальні терміни – раз на тиждень, але все залежить від регіону.

Для однієї рослини потрібно 10 літрів води. Після цього варто мульчувати землю навколо квітки на 13 сантиметрів. Можна використовувати торф, листя, тирсу. Товщина мульчі близько 8 сантиметрів.

– Гортензія – вологолюбива рослина, тому регулярно поливайте її, це має бути не тільки одразу після пересадки, а й упродовж всього життя рослини, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Проводьте регулярні підкормики під час активного росту добривами з кислою реакцією для квітучих рослин.

Гортензії вимагають дуже мало обрізки день у день, тому ви можете просто насолоджуватися прекрасними рослинами.

До речі, раніше Факти ICTV розповідали, як доглядати за гортензією у горщику, а саме, як часто поливати вазон, чи потребує він підживлення та скільки йому потрібно світла.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-06 17:29:09