Україна і світ

Як очистити басейн від заліза: інструкція та препарати

Літо – час біля блакитного басейну з прохолодним коктейлем у руці. Саме так уявляєте собі відпочинок? Однак всі мрії про чистеньку водичку розбиваються на друзки, оскільки вона чомусь має зовсім не колір неба, а скоріше болота. А все це через високий вміст заліза. Проте вихід з цієї ситуації є – читайте на Фактах ICTV, як очистити басейн від заліза в домашніх умовах і що для цього потрібно.

Чому басейн страждає від заліза

Щоб очистити басейн від заліза, потрібно спочатку зрозуміти причини виникнення проблеми.

Справа у тому, що будь-яка вода має у своєму складі цей елемент, однак деякі з джерел рідини, як-от, колодязь та свердловина, містять його надлишок.

Зараз дивляться

Поступово окислюючись, залізо забарвлює воду не у кольори неба, а скоріше соняшників. Інколи басейн стає бурого відтінку. І щоб позбутися проблеми, потрібно ефективно очистити басейн від заліза.

Як швидко очистити воду у басейні від заліза

Наразі ринок та Інтернет пропонує безліч способів, які у домашніх умовах допомагають очистити воду в басейні від заліза. Тут треба лише орієнтуватися на власний гаманець та час.

  • Без хімії за допомогою мікроорганізмів

Одна з новітніх технологій очищення басейну від заліза – це біологічний метод. Його головна перевага —  екологічність. Це спеціальний препарат, який містить мікроорганізми, які перетворюють розчинене залізо в окисну форму.

Живі мікроорганізми утворюють на поверхні плівку, а окисне залізо осідає на дно водойми. Звідти його можна прибрати за допомогою фільтрів, оброблених речовиною, яка притягує до себе осад.

Додатково воду у басейні рекомендують обробити бактерицидними променями.

  • Хімічний метод

Ця технологія не є екологічною, однак принцип дії подібний до описаного вище. Перед цим варто привести у норму водневий показник, а потім додати спеціальний засіб для видалення заліза.

Фото: Pixabay

Щойно ви це зробите – відбудеться хімічна реакція, яка осадить металевий мул на дно. Далі його необхідно лише прибрати його. Для цього можна застосувати пилосос.

Додавати хімічні речовини для очищення й дезінфекції води в басейні можна вручну, якщо об’єм басейну невеликий (15м3 – 18м3) і має невелике завантаження. Для великих громадських басейнів варто встановити станцію автоматичного дозування й перевірки води.

Як швидко очистити воду у басейні від заліза

Найвдаліше рішення проблеми – це встановлення фільтрів. І чим  досконалішими вони будуть, тим менше клопоту доставлятиме вам брудна та негарна вода у басейні.

  • Механічний спосіб

Він застосовується тоді, коли осад іржі утворився на дні чаші штучної водойми. За допомогою щіток і вакуумної помпи видаляється не тільки з дна, а й зі стінок.

Як правило, установка спеціальних, багатошарових фільтрів дозволяє високоякісно проводити очистку від домішок заліза.

  • Система зворотного осмосу

У магазині можна купити спеціальні мембранні фільтри, які затримують розчинені метали, проте гарно пропускають воду. Така система має назву «зворотного осмосу». Варто наголосити на її ефективності навіть при сильно забрудненій воді.

Ця методика спрямована на заміну іонів заліза натрієм, використовуючи катіонообміну смолу. Дуже ефективний при балансі рН нижче 7.

  • Фільтри для знезалізнення

Не мати головного болю з додатковим очищенням басейну від заліза можна, якщо встановити багатошарові фільтри для води — іржа просто не з’являтиметься. Як правило, вони виробляються з каталітичних матеріалів. Вони можуть бути, як природного, так і штучного походження та містити на поверхні або у пористій структурі гранул каталізатор окислення. Зазвичай це діоксид мангану.

Це є найсучаснішим методом, який допомагає знизити рівень заліза у воді. Очищення відбувається за принципом каталітичного окислення.

Як часто потрібно чистити басейн

Для великих басейнів чищення проводиться два-три рази на тиждень, залежно від інтенсивності забруднення. Для прибирання басейну використовують щітки або водний пилосос із телескопічною штангою й спеціальними щітками – насадками різної форми або автоматичний робот пилосос для басейнів.

Варто зазначити, що очищення басейну саме від заліза має проводитися регулярно. Яким саме методом скористатися – вирішувати лише вам. Можливо, доведеться спробувати декілька, аби знайти той самий, який підійде та буде зручний саме вам.

Як доглядати за басейном: загальні правила

Не рідше чим раз у рік необхідно здійснювати повне технічне обслуговування басейну й його обладнання. Якщо є така необхідність, то вода зливається й перевіряється цілісність обробки чаші, зчищається бруд. Одночасно проводиться обслуговування обладнання басейну.

Що робити, якщо вода у басейні стала зеленого кольору

Часто, особливо у вуличних басейнах, починають з’являтися мікроорганізми, водорості, грибки й цвіль, які активно там розмножуватися. Краще, звісно, не допускати їх появу та використовувати альгіцид – засіб для боротьби з водоростями.

Однак, якщо вже так сталося і вода у басейні набула зеленого забарвлення – застосуйте шокове хлорування води, використайте альгіцид і коагулянт. Також профільтруйте воду й, у випадку осідання водоростей на поверхнях басейну, зачистіть їх щітками або пилососом для басейну.

Іноді поява синьої водорості свідчить про передозування хімікатів. Для них такий хімічний “бульйон” представляє живильне середовище.

До речі, якщо у вас надувний басейн, то може виникнути ще одна проблема – у якійсь його частині з’явитися дірка. Тут у нагоді стануть поради, чим його заклеїти і як це правильно зробити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-06 12:13:05