Україна і світ

У ПАР зафіксовано перший смертельний випадок від віспи мавп

У Південно-Африканській Республіці (ПАР) зафіксовано першу смерть від віспи мавп. У лікарні помер 37-річний чоловік. Це підтвердив міністр охорони здоров’я країни Джо Пхаала.

Хвороба, якій можна запобігти

– Одна смерть – це занадто багато, особливо від хвороби, якій можна запобігти і з якою можна боротися, – прокоментував Пхаала.

Як повідомляється, від початку червня в країні зафіксовано п’ять випадків захворювання. Решта четверо пацієнтів також поки що не одужали, але двох із них виписали на домашню ізоляцію, а двоє – ще в лікарні.

За словами Пхаала, усі випадки захворювання на віспу в ПАР зафіксовано в чоловіків віком від 30 до 39 років, водночас вони не відвідували країн, де зараз спостерігається спалах захворювання, що свідчить про місцеву передачу інфекції.

Лікування віспи мавп

У повідомленні наголошується, що ПАР не має вакцини чи іншого лікування від віспи мавп. Департамент охорони здоров’я тільки отримав дозвіл на використання противірусного препарату Тековімат для чотирьох хворих.

Міністр закликав громадян країни звертатися до лікарів, якщо вони відчули симптоми цього захворювання.

– Ми можемо запобігти поширенню цієї інфекційної хвороби, якщо ті, хто має підозру на неї, або ті, хто контактував із хворими, звертатимуться до лікарень, – зазначив міністр.

Статистика у світі

Як повідомили у Всесвітній організації охорони здоров’я, тільки за квітень у світі підтвердилися 528 нових випадків віспи мавп у 27 країнах. У Європі зафіксували 109 хворих на віспу мавп.

Віспа мавп – це вірусна хвороба, що поширюється через контакт, зокрема через кров, біологічні рідини, ураження слизової. Вірусом можна заразитися від інфікованих диких тварин, зокрема мавп, або внаслідок тісного контакту з хворою людиною.

Джерело: Africa News

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-13 09:19:39