Україна і світ

Борошниста роса: як боротися, та її профілактика

Борошниста роса – це грибкове захворювання, яке уражає багато рослин, зокрема фруктові дерева, ягоди, овочі та декоративні рослини. Захворювання проявляється у вигляді білого або сірого нальоту на листках, стеблах і плодах. Проте навіть досвідчені дачники не завжди знають, як боротися з борошнистою росою. 

Симптоми ураження рослин борошнистою росою 

Борошниста роса може призвести до значного зниження врожаю, а також до загибелі рослин. Її збудники – мікроскопічні гриби з числа борошнисторосяних або ерізіфових, що живуть у ґрунті.  

Це захворювання може вражати багато культур, серед іншого це виноград, троянди, аґрус, зернові, персик, гарбузові культури та цукровий буряк. У кожної рослини, попри однакові симптоми, може бути свій збудник хвороби. Тому ефективний засіб від борошнистої роси повинен містити речовину, що пригнічує зростання грибка. 

Зараз дивляться

Першим симптомом борошнистої роси є білуватий наліт міцелію, на якому можуть проступати краплі вологи. Зазвичай, наліт з’являється на листках і черешках, молодих пагонах, а також на плодах і плодоніжках рослин. Інфекція починається з нижньої частини рослини та поступово охоплює всю рослину.  

Борошниста роса: як боротися агротехнічними методами 

Ураження борошнистою росою може призвести до зниження зимостійкості рослини й утворення тріщин на плодах, що сприяє проникненню збудників гнилей. 

Для боротьби з борошнистою росою можна використовувати різні методи: 

  • Вибирайте стійкі до борошнистої роси сорти рослин і своєчасно видаляйте з ділянки бур’яни та хворі рослини. 
  • Забезпечте рослинам хороші умови росту: достатнє освітлення, провітрювання, полив без перезволоження. 
  • Підтримуйте чистоту в саду: восени прибирайте опале листя та інші рослинні залишки. 
  • Використовуйте калійно-фосфорні добрива, обмежуючи азотні. 
  • Обрізайте хворі листя, пагони та плоди, спалюючи їх далеко від ділянки. 

Як урятувати рослини від борошнистої роси біологічними методами 

Одним з найбільш ефективних являються біологічні методики, які передбачають використання рослин і тварин, що перешкоджають розмноженню та зростанню грибка. Також можна придбати спеціальні біопрепарати, які стримують розвиток борошнистої роси. 

Огляд біологічних методів боротьби з борошнистою росою: 

  • Жук сонечко. Його личинки та дорослі особини харчуються попелицями, які переносять спори борошнистої роси. 
  • Дорослі особини та личинки сіроїда харчуються спорами борошнистої роси.  
  • Личинки мух-дзюрчалок харчуються попелицями та переносять на них грибні хвороби, що вражають попелиць.  
  • Фітоспорин – це бактеріальний препарат, який пригнічує грибкові захворювання.   
  • Фітоспорин Триходерма – це гриб-антагоніст, який конкурує з борошнистою росою за поживні речовини та пригнічує її ріст.  
  • Триходерма Гамапр – це препарат, що містить бактерії Bacillus subtilis, які пригнічують розвиток борошнистої роси та інших грибкових захворювань. 

Борошниста роса: боротьба народними засобами

Щоб позбутися від цього грибкового захворювання на рослинах, не обов’язково використовувати хімічні препарати, які можуть зіпсувати урожай. 

Настої та відвари трав від борошнистої роси :  

  • Часниковий настій. Подрібніть 150 г часнику, залийте відром води, настоюйте протягом доби, потім процідіть. Обприскуйте рослини настоєм 2-3 рази на тиждень.  
  • Настій чистотілу. 200 г трави чистотілу залийте 10 л води, настоюйте протягом 24 годин, потім процідіть. Обприскуйте рослини рідиною 2-3 рази на тиждень.  
  • Відвар хвоща польового. До 180 г хвоща польового додайте 10 л води, кип’ятіть 30 хвилин, потім процідіть. Обприскуйте рослини відваром кожні 4 дні. 

Борошниста роса: профілактика 

Для профілактики борошнистої роси необхідно створити сприятливі умови, знищуючи уражене листя та пагони, а також бур’яни, щоб уникнути джерел інфекції.  

Важливо забезпечити рослинам хорошу вентиляцію, уникати загущених посадок і не перезволожувати ґрунт, поливаючи рослини вранці під корінь. Вибирайте рослини, нечутливі до борошнистої роси, і забезпечте їм збалансоване живлення, уникаючи надлишку азоту, а також додавайте калійні та фосфорні добрива і мікроелементи.  

Можна обприскувати рослини настоями або відварами трав, наприклад, часником, чистотілом, хвощем польовим, а також використовувати народні засоби, як-от молоко з водою, розчин соди та мідний купорос, для профілактики борошнистої роси. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-07 16:56:29