Україна і світ

Україні потрібно мінімум до 130 літаків F-16 для боротьби з авіацією РФ – Гаврилюк

Для ефективної протидії російській авіації, яка застосовує авіабомби по мирних українських містах та по позиціях українських військових, Україні потрібно до 130 літаків F-16.

Про це розповів перший заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

Боротьба з КАБами РФ

За його словами, ворог за день, в середньому, застосовує від 100 до 120 керованих авіаційних бомб (КАБ) проти українських захисників.

– Категорія цих КАБів – 250 кг та більше. В основному застосовуються 250-500 кг авіаційні бомби. Таким чином, основними засобами боротьби, які на сьогодні потребують Збройні сили України, залишаються засоби протиповітряної оборони для боротьби з повітряними цілями противника. Це треба, зокрема, не тільки для прикриття наших військ, а й прикриття, в цілому, території України, для захисту критичної інфраструктури та простих домівок, де проживають прості українці, – каже він.

Іван Гаврилюк додає, що основним шляхом розв’язання проблеми із застосуванням Росією КАБів є знищення носіїв цих авіабомб на аеродромах, тобто здійснення ударів вглиб Російської Федерації.

Також під ураження мають підпадати склади, де ці авіабомби зберігаються, або ж самі літаки, які їх несуть вже в повітрі.

Збивати літаки РФ в повітрі

– Для боротьби з літаками, як я зазначив, нам потрібні засоби протиповітряної оборони. Також очікуємо отримання від партнерів літаків F-16, щоб вони могли боротися з літаками Російської Федерації в повітрі та завдавати їм ураження. В середньому, наша потреба мінімальна на сьогодні складає десь 120-130 літаків, а також ракети великої дальності дії для того, щоб знищувати аеродроми вглибині РФ, – сказав він.

Винищувачі F-16 для України

Раніше у Міноборони Данії вказували, що влітку 2024 року до України будуть відправлені перші винищувачі F-16.

Своєю чергою у Нідерландах українські пілоти завершили курс навчання з обслуговування винищувачів F-16 для 10 українських військових.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш казав, що до України повертаються перші фахівці з обслуговування винищувачів F-16.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-26 14:11:29