Україна і світ

Як зберегти стійкість у складних ситуаціях і розвинути гнучке мислення — психотерапевт

Психотерапевт Олег Чабан пояснив, як зберегти своє ментальне здоров’я в складних життєвих обставинах, стати максимально стійким до негативу та розвинути гнучке, творче мислення.

Тунельне мислення

– Наші думки впливають на наш емоційний стан і якість життя. Це означає, що розвинувши гнучке та адаптивне мислення, ми зможемо бути більш стійкими в складних життєвих ситуаціях, – зазначив фахівець.

За словами експерта, тунельне мислення – це надмірна залежність від внутрішньої інформації та ігнорування правдивої інформації ззовні. Щоб вийти за межі цього тунелю, психотерапевт рекомендує розширювати діапазон можливостей нашого мозку. Це можна робити кількома способами.

Зараз дивляться

Постійно вчити що-небудь нове

Будь-які нові знання або навички, від гри в пінг-понг до вивчення іноземної мови, розширюють наш діапазон мислення і тренують когнітивну гнучкість. Головне, щоб ця діяльність не ставала роботою, а залишалася місцем, де можна розслабитися і переключити увагу.

Дослідження показує, що мозок людей, які в повсякденному житті розмовляють двома мовами, має вищий рівень активності та більше нейронних зв’язків.

Це створює певний когнітивний резерв, який допомагає відтермінувати появу симптомів хвороби Альцгеймера і здатний компенсувати ушкодження, що виникають через хворобу.

Підтримувати соціальні контакти

Наше мислення формується і здатне змінюватися під впливом інших людей. Взаємодія з іншими, зокрема й дистанційна, це породження нового, зняття емоційного напруження, обмін досвідом і різними стратегіями поведінки в стресових ситуаціях.

Учені пояснюють, що соціальна ізоляція – це фактор ризику для розвитку хвороб і ранньої смерті. Самотність погіршує наше здоров’я з тією самою силою, як це робить низький кров’яний тиск, ожиріння або куріння.

А допомога іншим має позитивний вплив на загальний стан здоров’я та якість життя. Крім того, волонтерство розширює можливості, здатні знизити рівень депресії та поліпшити самооцінку.

Ставитися до невдач, як до пригод

У житті кожного з нас обов’язково будуть стіни та пастки, яких ми не зможемо уникнути. Єдине, на що ми справді можемо впливати, це те, як ми оцінюємо цей досвід і які висновки робимо на майбутнє. Тож варто тренувати своє ставлення до побутових невдач і перешкод як до пригод.

Чабан зазначає, що особливо важливо навчати дітей такого ставлення до перешкод і розвивати їхню здатність розв’язувати проблеми нестандартними шляхами: це зробить їхнє мислення гнучким і захистить від руйнівного впливу стресу, що є невіддільною частиною життя.

Відкрите та творче мислення

Будь-яка думка – це пальне для життя. Це те, що дає нам змогу рухатися, здійснювати вчинки, чогось прагнути й досягати, підсумовує Олег Чабан і радить практикувати відкрите та творче мислення тоді, коли ми належимо собі.

Особливо зранку, коли ми ще не потонули в щоденних турботах чи стереотипності подій, або під час виконання автоматизованих дій, таких як біг чи керування автомобілем.

Саме тоді, за словами науковця, ми краще структуруємо свій день чи тиждень, а інколи в нас виникають великі ідеї на багато років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-26 14:03:54