Україна і світ

причини, наслідки та чи послабить Росію

Сенат США схвалив закон про заборону імпорту збагаченого урану з РФ. Поки документ чекає на підпис президента Джозефа Байдена, розбираємося, чому це важливо, як це послаблює Росію та чи не активізує таке рішення ще більше іранську ядерну програму.

Заборона імпорту урану з РФ

Законодавці одностайно підтримали заборону імпорту російського урану. Документ набуде чинності через 90 днів після підписання. Відповідні обмеження діятимуть аж до 2040 року, однак певні послаблення все ж таки будуть до січня 2028 року.

Білий дім закликав законодавців запровадити довгострокову заборону на російський імпорт, оскільки у США хочуть розвивати вітчизняну уранову промисловість, на яку виділено близько $2,7 млрд.

Зараз дивляться

– Це пріоритет національної безпеки, оскільки залежність від російських джерел урану створює ризик для економіки США та цивільної атомної промисловості, яка ще більше під тиском через війну Росії в Україні, – зазначили у Білому домі.

Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що таке рішення Сенату США є історичним й не тільки для такої потужної атомної держави, як США,  а й для України, оскільки це є черговим рішучим кроком до санкцій проти Росатому, який фактично фінансує війну проти нашої держави.

– Це потужний сигнал усьому цивілізованому світу про неможливість подальшої співпраці в атомній та урановій галузях з країною-терористом, яка поставила під ядерну загрозу весь світ, – написав він у Facebook.

Галущенко висловив впевненість, що “рішення заборони імпорту урану стане початком подальшої відмови від співпраці з терористом, який не має права продавати цивілізовані технології, кошти з яких використовує на варварську війну з цивільними громадянами України”.

Зі свого боку заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук в ефірі національного телемарафону Єдині новини зазначила, що Україна проводила колосальну роботу, щоб це рішення було ухвалено Сенатом і місяць тому Галущенко спрямовув спеціальне звернення до Конгресу США, яке було зачитано на засіданні, де розглядалось введення додаткових санкцій проти російської ядерної галузі.

За її словами, це крок, який може допомогти позбавити Росію монополії на ядерному ринку.

– Це буде додатковим прикладом для інших країн, що працювати з країною-агресором, Росією, неможливо, це ненадійний партнер і це значно буде послаблювати їх атомну галузь й економіку, – додала вона.

Однак, політолог Володимир Фесенко в ексклюзивному коментарі Фактам ICTV зазначив, що поспішати з висновками не варто, оскільки рішення щодо заборони на імпорт урану з РФ ще повинна ухвалити Нижня палата США.

– Давайте не поспішати з висновками, а подивимось, чи проголосують у Нижній палаті за цей документ і яка буде його подальша доля. Тому що ми знаємо чимало прикладів, коли голосували у Сенаті, а потім рішення блокувалось на іншому рівні.

Таке рішення необхідне, його давно треба було ухвалити, але тут виникає питання, що візьме гору – економічний інтерес, який полягає у зберіганні імпорту російського урану, чи безпековий та стратегічний момент. Якщо переможе останній, то тоді цей імпорт буде заборонено. Поки питання відкрито, подивимося, – додав він.

Чому заборона імпорту урану з РФ важливе

За словами Фесенка, це рішення давно назріло, оскільки для США дуже небезпечно отримувати важливий ресурс з боку стратегічного противника.

До того ж, продаж Росією урану США – це важливий інструмент взаємодії країн.

– Якщо постачання урану з РФ до США буде припинено, то безпека штатів стане сильнішою, а от чи стане слабшою Росія, я не впевнений. РФ цей уран буде використовувати для себе або у чисельних проєктах за кордоном. Головна проблема не у продажу урану для США, це скоріше морально-політичний аспект. Це прояв слабкості з боку США. Проблема в іншому – Росія останніми роками активно формує, розширює мережу атомних електростанцій в різних країнах світу. І туди постачається якраз російський уран, – зазначив експерт.

Як рішення про уран послабить Росію

Як зауважує політолог, такий перебіг подій може створити певні проблеми для Росії, але скоріше це рішення спрацює на посилення безпеки США, а не послаблення Росії.

– Певною мірою таке рішення США здатне послабити Росію певним чином, але думати, що РФ внаслідок цього програє війну або у країни-агресора не буде грошей на війну не варто. Оскільки основні кошти Росія отримує від експорту своєї нафти та інших енергоносіїв. Уран – важливий для Росії, але скоріше не у плані продажу США, – додає Фесенко.

Зі свого боку експерт Бюро комплексного аналізу прогнозів Сергій Дяченко розповів Фактам ICTV, що перший наслідок рішення щодо урану зможемо побачити в економічній сфері.

– Перше – це економічні моменти. Чим менше Росія постачатиме на світові ринки – тим краще, оскільки це заробіток. Ядерну галузь розвивають дуже небагато країн, особливо після аварії на Чорнобильській АЕС. Тоді ядерна галузь багатьма країнами була визнана не перспективною, що не скажеш про Росію, у якої і вимушені закуповувати уран на ряду з іншими енергоносіями. Перше, це гроші, друге – це говорить про те, що штати, скоріш за все, будуть змушені розвивати свої потужності по збагаченню урану. І це добре, тобто США визнали, що з точки зору безпеки, закупати уран у Росії не є доцільним, – говорить Дяченко.

Тож це якраз момент не доотримування коштів, які б пішли на розвиток ядерної галузі.

Чому це важливо для України

Найімовірніше, на думку енергетика, США захочуть інвестувати в поклади урану і руди в нашій країні.

– Я бачу, що зараз в Україні з точки зору безпеки відновлювальна енергетика себе недобре показала, вона не може бути опорою енергосистеми у таких ситуаціях, як у нас, вона надто нестабільна, потребує резервування тощо. Тобто потрібна традиційна енергетика, а це мішень для ударів РФ. А от ядерна енергетика показала себе з гарного боку, бо вона надійна і у плані роботи, і  відносно стійкості до ударів РФ, – говорить Дяченко.

Таким чином, зараз розвиток ядерної енергетики може отримати сильний поштовх.

– Шкоду завдають, але скоріш не самій ядерній генерації, бо її не ризикують чіпати, та й вона надійно захищена, не просто її пошкодити. Зараз це дасть поштовх до розвитку ядерної енергетики. І це знак, що штати будуть вкладатися в розвиток ядерної енергетики, як й інші країни, в тому числі європейські,  – говорить він.

Чи активізує це рішення ядерну програму Ірану

Переорієнтації на постачання урану в Іран замість США навряд буде, оскільки Тегеран розвиває власне збагачення.

– Це дасть поштовх і ядерній програмі Ірану, але, я думаю, що це, скоріш нашкодить Росії, ніж допоможе Ірану. Не було перешкод до цього, не було дефіциту. Крім того, Ірану весь час намагалися різними способами обмежити можливості й плани щодо збагачення урану до рівня військового. Це різні речі збагачення до рівня палива, і збагачення до збройного урану.

До речі, зараз йде мова про паливо, але Іран намагається розвивати власні потужності і те, що у Росії не будуть закуповувати уран, це ніяким чином не вплине на іранські програми, – пояснює Сергій Дяченко.

Володимир Фесенко також зазначає, що Іран справлявся і без Росії.

– Щодо іранської ядерної програми – вона почала реалізовуватися задовго до цього рішення і буде працювати, не залежно від подальшої долі документу, – говорить політолог.

Тож, якщо Росія захоче допомагти, то буде це робити, не залежно від того, заборонять імпорт урану з РФ чи ні – це буде суто політичне рішення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-01 18:18:12