Українські продукти з високим рівнем трансжирів, що показало дослідження
Понад 30% зразків харчових продуктів, проаналізованих в Україні в рамках проєкту ВООЗ FEEDCities, містили надмірну кількість трансжирів. Про це повідомляє World Health Organization Ukraine.
Продукти з перевищенням трансжирів
Для підтримки України в елімінації (вилучення наявних продуктів із виробничої програми підприємства) трансжирів ВООЗ за співфінансування Швейцарії реалізувала дослідницький проєкт FEEDCities.
У рамках проєкту було вивчено вміст трансжирних кислот, солі та калію в харчових продуктах.
Дослідники відібрали для тестування деякі види промислово вироблених продуктів, зокрема:
- торти та печиво;
- десерти на основі молочних продуктів;
- морозиво;
- заморожені продукти;
- маргарин;
- сири;
- перероблене м’ясо;
- зразки “вуличної їжі” (домашня випічка, піца, паніні, донери, фалафель, круасани та тістечка).
У цих продуктах фіксувалося перевищення максимальної допустимої норми вмісту трансжирів, що наразі становить 2 г на 100 г жиру.
Захист споживача
У дослідженні зазначається, що оскільки спектр проаналізованих продуктів харчування є фрагментарним через велику кількість виробників, споживачі не можуть повністю захистити себе від споживання трансжирних кислот шляхом “інформованого вибору”.
Таким чином, захист населення від цього фактора ризику є наразі прерогативою держави.
У чому небезпека
Зазначається, що промислово вироблені трансжири, які часто використовуються в перероблених продуктах харчування, таких як печені та смажені страви, підвищують ризик виникнення серцево-судинних захворювань і смерті від ішемічної хвороби серця.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-19 10:20:10