Рослинні продукти знижують ризик апное в п’ять разів – дослідження
Рослинні продукти в щоденному раціоні знижують ризик обструктивного апное уві сні в п’ять разів.
Апное це тимчасове припинення дихальних рухів через гальмуванням дихального центру, розміщеного в довгастому мозку, воно супроводжується хропінням.
Що їсти, щоб не хропіти
Вчені з Австралії провели аналіз бази даних 14 210 учасників Національного дослідження здоров’я та харчування США.
Зараз дивляться
Результати показали, що ті, хто споживав більше овочів, фруктів, цільнозернових продуктів і горіхів, мали на 19% менше шансів мати апное уві сні порівняно з тими, хто додавав менше рослинної їжі в свій раціон.
Рослинна дієта має більший вплив на зниження ризику апное для чоловіків, ніж для жінок.
Чому важливе здорове харчування
Звуження дихальних шляхів під час сну може бути пов’язане з ожирінням, курінням і вживанням алкоголю.
Науковці також вказують на можливий зв’язок між здоровою рослинною дієтою, запаленням та ожирінням, що є ключовими факторами ризику обструктивного апное уві сні.
– Це дослідження не говорить нам, чому дієта важлива, але цілком можливо, що здорова рослинна дієта зменшує запалення та ожиріння, – сказав доктор Йоханнес Мелаку.
Джерело: ERJ Open Research
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-21 13:30:33