Україна і світ

Як зробити тараньку: рецепт покроково

Більшість рибаків не купують тараньку на базарі, а зав’ялюють її самостійно в домашніх умовах. Адже для того, щоб в’ялена риба була смачною та придатною для споживання, її потрібно вміти приготувати, дотримуючись правил зберігання та санітарні норми. Як зробити тараньку в домашніх умовах – читайте в матеріалі.

Як зробити тараньку та яку рибу потрібно брати для в’ялення

Для того, аби зробити тараньку, підійде така риба:

  • лящ;
  • чехоня;
  • синець;
  • плітка;
  • густера;
  • в’язь;
  • окунь.

Інгредієнти для приготування тараньки:

  • 1 кг свіжої риби;
  • 300–400 г солі;
  • на 3 літри води 25 мл оцту.

Інвентар для приготування в’яленої риби: список

Для приготування тараньки вам потрібно взяти обробну дошку, ніж, кілька мисок, емальовану каструлю, кришку, цеглину, тонкий дріт (сталевий). Також необхідно купити марлю або москітну сітку.

Спосіб приготування:

  1. Рибу добре промийте під проточною водою.Гострим ножем розпоріть черево.
  2. Вийміть нутрощі, щоб вони не давали гіркоту. Луску не зчищайте.
  3. Повторно промийте рибу.
  4. Візьміть емальовану миску або каструлю і насипте на дно трішки кухонної солі.
  5. Ставте перший шар риби, а наступний шар ставте перпендикулярно першому.
  6. Між кожним шаром не забувайте про сіль. Якщо додасте багато, таранька стане твердою. А якщо мало – отримаєте прісний продукт.
  7. Коли ви вкладете всю рибу, полийте зверху кількома ложками оцту. Накрийте кришкою та поставте в холодильник на 2–3 дні.
  8. Після того як риба настоїться, промийте її в холодній воді.
  9. Розвісьте рибу сушитися на сонці в добре провітрюваному місці (за хвіст або за голову).
  10. Рибу накрийте зверху марлею та куштуйте через 2 тижні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-15 17:44:45