Суспільне мовлення

Львівські нейрохірурги вперше в Україні провели операцію на мозку з пробудженням дитині

У Львівській лікарні святого Миколая прооперували 15-річного Максима Воловича з Тернополя. Підліток з 8 років мав сильні епілептичні напади, які спричиняла пухлина в мозку. Дитині вперше в історії української медицини виконали операцію на мозку з пробудженням. Під час найважливішої частини втручання Максим перебував при тямі. Про стан хлопця після операції повідомили у Першому ТМО Львова.

Протягом восьми років тернополянин Максим Волович мав епілептичні напади. Судоми спричиняла пухлина в мозку. При цьому спровокувати черговий напад могло будь-що: фізична активність, сміх чи сльози. Через це хлопчик, який доти займався танцями та мріяв стати чемпіоном, не міг навіть бігати. Тому дитинство Максима минуло з суворими обмеженнями та під постійним наглядом мами.

“Я хворію вже 8 років. Перший випадок. Я був на танцях і виступав, виступ вже завершився і нас відвели на атракціони. Там були батути, я пішов разом зі всіма, там були сходинки, мене дівчинка штовхнула, я впав і дуже налякався. Коли мене мама заспокоїла, я заснув. На ранок почався приступ, почав теліпатися, ноги, руки, піна йшла з рота. Викликали швидку… Через хворобу я не займаюсь ні фізкультурою, а хочеться дуже сильно ходити на баскетбол чи футбол, але не можу. А ще пам’ять… Ти ходиш, не знаючи коли почнеться новий приступ, ходиш з обмеженнями емоцій”, — каже хлопець.

“Призначили таблетки. Стабільно раз-два рази на місяць був приступ. Ми багато куди їздили: до лікарів, і до отців”, — зазначає мама пацієнта Людмила Чайка.

Максим з мамою Людмилою. Перше ТМО Львова

З роками пухлина виросла і напади посилились. Останніми роками підлітку стало важко говорити та запам’ятовувати. Утворення почало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мову і рухи. Також з’явився серйозний ризик паралічу правої половини тіла.

Тоді Максим з мамою звернулися до львівських лікарів. Після обстеження медики дійшли висновку, що єдиний шанс для Максима — це термінова операція на мозку з пробудженням. Адже, за словами завідувача нейрохірургічного відділення Михайла Ловги, пухлина почала тиснути на мозок, виник набряк, а це могло призвести до смерті.

“Операція пройшла чудово, вдалося пацієнта розбудити, почути, що головне — нам вдалося знайти центр мови. Одна з частин центру мови була дуже близько розташована до місця входу пухлини, фактично в нас залишався невеличкий безпечний коридор —півсантиметра на півсантиметра, через який нам і вдалося видалити пухлину. Максима було важко розговорити та кожен із нас намагався це зробити. Я пообіцяв йому, що ми з ним подивимося фільм про супергероїв”, — каже Михайло Ловга.

Львівські нейрохірурги вперше в Україні провели операцію на мозку з пробудженням дитині

Львівські нейрохірурги проводять операцію. Перше ТМО Львова

Операція тривала сім годин. Лікарям вдалося повністю видалити пухлину. За результатами гістологічного дослідження стало відомо, що утворення було доброякісним. Тому подальшого лікування пацієнт не потребує. Епілептичні напади зникли.

“Все добре, все успішно пройшло. МРТ та гістологія показує, що все добре. Ми щасливі. Приїхали хворі, а їдемо здорові”, — каже мама хлопця.

Львівські нейрохірурги вперше в Україні провели операцію на мозку з пробудженням дитині

Команда медиків. Перше ТМО Львова

За тиждень після операції з пробудженням Максима виписали. Підліток каже, мріє займатися спортом та подорожувати.

“Мені набагато краще стало, я більш впевнений в собі, що нарешті я можу піти в спортзал, подорожувати, сам вже можу вставати, ходити. Сам! Настрій зараз чудовий. Я думаю, сильно змінюсь і фізично, і морально”, — додає Максим Волович.

Львівські нейрохірурги вперше в Україні провели операцію на мозку з пробудженням дитині

Максим Волович після операції. Перше ТМО Львова

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівські лікарі прооперували 8-місячну дитину з важкою формою епілепсії


Джерело: Суспільне мовлення України