Україна і світ

Генасамблея ООН підтримала резолюцію щодо миру в Україні

Генеральна асамблея ООН підтримала 141 голосом резолюцію «Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеохоплюючого, справедливого та сталого миру в Україні», ініційовану Україною.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

«Генасамблея підтвердила свою відданість суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на її територіальні води, та визначила подальші кроки, спрямовані на припинення агресії росії, відновлення миру та територіальної цілісності України та глобальної світової безпеки», — прокоментували у МЗС України.

Також резолюція поновлює заклик до росії невідкладно вивести всі війська з території України у межах її міжнародно визнаних кордонів та припинити бойові дії.

Документ наголошує на необхідності звільнення всіх військовополонених та незаконно утримуваних осіб, повернення цивільного населення, яке було примусово депортоване з території України.

Він також засуджує російські атаки проти України, включаючи атаки проти критичної інфраструктури, а також велику кількість жертв серед цивільного населення.

Важливим, зокрема, стало те, що ООН визнала необхідність гарантування відповідальності за злочини відповідно до норм міжнародного права, здійснені на території України.

«Ми вдячні державам-членам ООН за масштабну підтримку української резолюції, яка стане важливим кроком на шляху до подальшого втілення Формули миру Президента України», — йдеться у повідомленні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У зовнішньополтіичному відомтсві України зазначили, що це рішення продемонструвало безперспективність продовження росією агресії, яку беззаперечно засуджує міжнародна спільнота. рф, яка перебуває у міжнародній ізоляції, не має іншого шляху, аніж припинити свою злочинну війну та повернутися до виконання принципів та норм міжнародного права на основі Статуту ООН.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-24 09:43:10