Україна і світ

Латвія виконуватиме роль адвоката України щодо створення спецтрибуналу рф

Латвія буде виконувати роль адвоката України в створенні міжнародного спецтрибуналу щодо покарання росії за злочин агресії проти України.

Про це під час зустрічі із віцеспікеркою Верховної Ради України Оленою Кондратюк заявила міністерка юстиції Латвії Інес Лібіною-Егнере.

Також сторони обговорили юридичне забезпечення конфіскації заморожених російських активів для відбудови України. За словами латвійської високопосадовиці, парламенти та уряди країн Євросоюзу мають діяти разом, аби досягти відповідного регулювання на рівні ЄС.

«Такий загальноєвропейський юридичний механізм конфіскації російських активів на користь України буде більш ефективним та захищеним від можливих оскаржень», — підкреслила Інес Лібіна-Егнере.

Віцеспікерка Олена Кондратюк висловила вдячність Латвії за підтримку конфіскації та передачі російських активів на потреби України. Вона також нагадала, що Латвія однією з перших в ЄС, разом із іншими країнами Балтії, виступила із цією справедливою позицією та підтримала Резолюцію Генасамблеї ООН про створення механізму компенсації збитків, завданих широкомасштабною російською агресією.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Агресія росії завдала збитків та руйнувань українській інфраструктурі, нашим містам і громадам на понад 750 млрд грн. Тому лише одного замороження російських коштів та активів країнами ЄС недостатньо. Ці кошти мають бути конфісковані та якнайшвидше піти на відбудову України, не чекаючи завершення війни», — зазначила Олена Кондратюк.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-22 10:43:00