Україна і світ

5 маловідомих фактів про Григорія Сковороду від Вадима Карп’яка

Сьогодні, 3 грудня, відзначається 301 річниця від дня народження українського філософа та поета Григорія Сковороди.

З цієї нагоди ведучий головного політичного токшоу Свобода слова на ICTV і телемарафону Єдині новини Вадим Карп’як поділився 5 фактами про Григорія Сковороду, які ви можете не знати.

5 маловідомих фактів про Григорія Сковороду

Насправді не відомо, який вигляд мав Григорій Сковорода

Його найрозтиражованіший образ – молодий студент з білим комірцем і книжечкою – з’явився на початку ХІХ століття у перших харківських виданнях філософа. Видавці посилалися на те, що це начебто копія з гравюри прижиттєвого портрета. Але оригіналу цієї гравюри ніхто з них не бачив. Тому немає точних даних, хто саме зображений на цьому класичному портреті.

Зараз дивляться

Сковорода не вчив селянських дітей грамоти

Викладання йому взагалі не дуже подобалося. У нього навіть був конфлікт, коли, навчаючи сина одного поміщика, він обізвав цього учня поганими словами. Григорій взагалі був специфічним викладачем. Працюючи педагогом у Харківському колегіумі, він розробив власну систему оцінювання студентів: “вельми туп”, “справжнє безглуздя”, “досить гострий”, “звєрок востроє” і таке інше.

У молодості Сковорода входив до складу комісії із закупівлі токайських вин для царського столу

Тоді Російська імперія викупила собі частину знаменитих виноградників і відправила людей їх доглядати і висилати найліпші вина. Щоправда, Сковорода в Угорщині був не як сомельє. Григорія взяли в ролі перекладача і співака. При виноградниках була церква, в якій він мав співати, керувати хором і допомагати священникові.

Сковорода був вегетаріанцем

Відомо, що філософ не їв м’яса і риби. Але вживав багато молочних продуктів. Особливо любив сир пармезан, який на той час був рідкісним делікатесом в Україні. Цінував Сковорода і хороше вино. Особливо йому подобалися грецькі вина.

Батько Сковороди торгував горілкою і був заможним чоловіком

Він і оплатив недешеве навчання двох своїх синів: Григорія і Василя. Сам Сковорода теж не бідував. На його останній офіційній роботі у Харківському колегіумі річний оклад становив 50 рублів.

А коли його розраховували, то на руки видали десь 23 рублі, оскільки Григорій не протримався повний рік. За ці гроші в той час можна було кілька років спокійно жити. Для порівняння: річний заробіток наймита тоді становив 4-6 рублів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-03 10:15:56