Україна і світ

5 234 українця від початку війни: у МОЗ розповіли, до яких країн евакуюють на лікування


Від початку повномасштабної війни в рамках співпраці МОЗ та Єврокомісії за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я, урядів європейських країн та багатьох партнерів за кордон вдалося евакуювати спеціалізованим медичним транспортом 5 234 пацієнти. Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.

Понад 30 країн

– Пацієнтів приймають медичні заклади понад 30 країн, включно з Австрією, Данією, Німеччиною, Норвегією, Польщею, Литвою, Францією та іншими, – йдеться в повідомленні.

Серед країн, які надали найбільшу кількість місць для лікування громадян України:

  • Німеччина – 1 293 особи;
  • Польща – 427 осіб;
  • Норвегія – 378 осіб.

Хто підлягає евакуації

У відомстві зазначили, що евакуації підлягають дорослі та діти з тяжкими пораненнями, опіками та захворюваннями, які потребують спеціалізованої та невідкладної медичної допомоги.

Зараз дивляться

Серед евакуйованих понад 700 дітей із травмами та онкологічними захворюваннями.

Запит на евакуацію

Щоб українці могли лікуватися за кордоном, Міністерство охорони здоров’я подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від лікарень країн-членів Євросоюзу та країн-партнерів програми Medevac.

Далі координатори МОЗ узгоджують етапи та маршрути безпечного медичного транспортування.

У МОЗ особливо наголосили: військовослужбовцям не потрібно отримувати висновок консиліуму військово-медичного закладу. Лікарня, де військовий лікується або проходить реабілітацію, самостійно готує висновок про необхідність направлення військового/військового на лікування за кордон.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: МОЗ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 14:40:17