Україна і світ

1 січня 2023 року Німеччина очолить сили об’єднаної оперативної групи з найвищим рівнем готовності НАТО

У неділю 1 січня 2023 року Німеччина очолить військові сили НАТО з найвищим рівнем готовності, перевівши тисячі військових у режим готовності та готових до розгортання протягом кількох днів.

Про це повідомляє пресслужба НАТО.

Об’єднана оперативна група з найвищим рівнем готовності НАТО (VJTF) була створена в 2014 році в основі посилених сил реагування НАТО після незаконної анексії росією Криму та криз на Близькому Сході.

У відповідь на повноцінне вторгнення росії в Україну в лютому цього року НАТО розгорнула елементи VJTF в Румунії для виконання першої в історії підрозділу місії колективної оборони.

«Німеччина є важливим союзником, і ми дякуємо Німеччині за керівництво VJTF у 2023 році», — сказала речниця НАТО Оана Лунгеску.

Вона додала: оскільки незаконна війна росії в Україні продовжує загрожувати миру та безпеці в Європі, не повинно бути жодних сумнівів щодо рішучості НАТО захищатися та захищати кожен дюйм території Альянсу. VJTF є першим реагуванням НАТО та ключовою частиною колективної оборони.

«Лідерство Німеччини є сильним проявом її відданості та можливостей», — сказала Оана Лунгеску.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

VJTF є елементом найвищої готовності сил реагування НАТО. Керівництво та членство VJTF змінюється щорічно серед членів Альянсу. У 2023 році сухопутні сили VJTF складатимуть близько 11,5 тисячі військовослужбовців, основою яких стане 37-ма панцергренадерська бригада. Загалом участь візьмуть дев’ять членів НАТО — Бельгія, Чехія, Латвія, Литва, Люксембург, Німеччина, Нідерланди, Норвегія, Словенія.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-28 16:22:55