Україна і світ

Юлія Навальна на обкладинці журналу Time: як відреагували в Україні

Напередодні, 17 квітня, американський журнал Time оприлюднив обкладинку із вдовою російського опозиційного політика Олексія Навального, Юлії Навальної. Спеціальний випуск журналу був про 100 найвпливовіших людей світу, де Юлія посіла першість в категорії “Лідери”.

В інтерв’ю для журналу вдова російського опозиціонера, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну нібито підтримує меншість росіян, коли ж сама агресія РФ є “війною Путіна”.

Паралельно із цим був лише один представник України, а саме – керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Зараз дивляться

Про те, як відреагували на випуск нового журналу Time українці, та що сказала Юлія Навальна в інтерв’ю виданню – читайте на Фактах ICTV.

Навальна на обкладинці Time

Юлія Навальна з’явилась на обкладинці журналу про сотню найвпливовішої сотні людей світу, після того, як її чоловік – Олексій Навальний – помер 16 лютого в одній з північних колоній Росії.

За оцінкою журналу, Юлія Навальна очолила категорію Лідери разом з 23 іншими особами: керівник ОПУ Андрій Єрмак, прем’єр Польщі Дональд Туск, голова ЦРУ Вільям Бернс та інші. Примітно, що інших українців у списку немає, включно із президентом Володимиром Зеленським.

Супровідну статтю до журналу написала віцепрезидентка Сполучених Штатів Камала Гарріс. У дописі Гарріс називає промову Юлії Навальної на Мюнхенській конференції, коли стало відомо про смерть опозиціонера Олексія Навального, “захопливою”, а сама ж дружина російського політика нібито “взяла на себе власну лідерську роль на світовій арені”.

Гарріс нагадує, що дружина Навального “пообіцяла продовжувати боротьбу свого чоловіка за справедливість і верховенство права, даючи нову надію тим, хто працює проти корупції і за вільну, демократичну Росію”. На думку Гарріс, Навальна “постала не лише як символ демократичних цінностей, але і як мужній борець за них”.

Інтерв’ю Навальної для Time

Також в журналі було оприлюднено інтерв’ю з Юлією Навальною, яке взяв журналіст Саймон Шустер, що раніше написав книгу про президента України Володимира Зеленського.

В матеріалі Юлія Навальна, зокрема, називає те, як українці сприймають війну з Росією, помилкою. На її думку, російсько-українська війна не є війною росіян проти українців, а є війною виключно російського диктатора Володимира Путіна, а тому недоречно шукати “хороших росіян”.

– “Хороші росіяни” — дуже погана фраза. Я вважаю, що вони просто не хочуть шукати цих антивоєнних росіян. Але такі росіяни таки існують. Просто важко чекати, що вони вийдуть на вулиці, бо, як я вже сказала, не всі люди є героями. Вони готові вдаватися до різних видів боротьби. Важливо підтримувати цих людей, і я вважаю, що ігнорувати їх — це помилка влади України, – сказала вона.

Крім того, Навальна вважає, що “звичайні українці” нібито розуміють, що “не всі росіяни налаштовані проти них”.

– Але коли йдеться про український уряд, я думаю, було б правильно, якби він пам’ятав про цих людей. Це вочевидь не війна Росії. Це війна Путіна. Звичайно, є дуже агресивна меншість, що підтримує війну. Вони виділяються, але їх дуже мало. Путін робить все можливе, щоб заохотити їх. Він вказує на них і каже: “Дивіться, всі такі!” Але це неправда. Більшість людей з різних причин хочуть, щоб війна закінчилася, — вважає дружина померлого опозиціонера.

Водночас коментуючи можливість співпраці з Україною Навальна заявила, що це “залежить не лише від мене”.

Навальна на обкладинці Time: реакція українців

Подібне інтерв’ю та вибір журналу Time поставити Юлію Навальну на свою обкладинку обурило чимало українців, які переважно вказують, що вона нічого не зробила, аби посідати хоч якесь місце в матеріалі про впливових людей сучасності.

Так, очільниця Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вказує, що рішення журналу розмістити вдову російського опозиціонера обкладинці, а також те, що з-поміж українців був обраний лише Андрій Єрмак, “відображає глибокі дилеми і когнітивний дисонанс в зовнішній політиці західних країн”.

– Навальна втілює собою “безпечний варіант” мучениці для західних держав. Її критика Кремля, звісно, є потрібною. Але вона не несе загрози ескалації збройного конфлікту, до якого може призвести активна підтримка умовного Зеленського. Таким чином, ми спостерігаємо інерцію і намагання всидіти в зоні комфорту: адже підтримуючи таких опозиціонерів як Навальна, Захід може уникати прямого втручання в конфлікт і нічим не ризикує, – вважає Романюк.

На її думку, у питанні впливу Навальна є “умовною особою” і символом, коли ж українські лідери є реальними і щоденно демонструють свій вплив, захищаючи державу від агресії сусіда.

– Українські лідери, своєю чергою, є символом значних змін і активної боротьби, що вимагає від міжнародних партнерів не лише моральної підтримки, але й реальної допомоги, включаючи військову, фінансову та технологічну. Українці змушують напружуватись своїх держав-партнерів, зобов’язуючи їх до активніших дій. Українці підвищують їхні ризики, і викликають страх, – пише Романюк.

Таким чином вибір американського журналу демонструє розбіжності між цінностями Заходу та їх справжніми інтересами:

– Справа в тому, що підтримка боротьби України проти російської агресії прямо відповідає задекларованим цінностям західного світу, нагадаю, це захист прав людини, суверенітет країн, демократія, і т.п. А підтримка Навальної більше відповідає інтересам – зберегти статус кво, не приймати складних рішень, не ризикувати, і зрештою, тратити гроші десь на свого виборця. А не на ракети для ППО, що захистять сотню нікому невідомих українців, – резюмує Романюк.

Водночас Інститут масової інформації вказує, що вибір журналу Time в бік Юлії Навальної, яка, за оцінкою журналу, очолює категорію Лідери, не відповідає реальному впливу вдови російського опозиціонера на світ.

– Отака-от лідерка, яка змінила в цьому світі десь нічого, – зазначає ІМІ.

Журналістка Марина Крижня у колонці для видання Детектор медіа називає рішення Time щодо обкладинки з Навальною “нападом кринжи”.

Вона нагадала, що Олексій Навальний наприкінці 2000-х з’являвся на Російських маршах (зібраннях ультранаціоналістів у Москві), у 2007-му знявся у відео, де називав себе “справжнім націоналістом” та пропагував ксенофобію. І хоч опозиціонер викривав у Росії корупцію і виступав проти Путіна, “але не завжди ворог нашого ворога — наш друг”.

– Безліч заяв Навального щодо України були такими ж імперськими, як і нинішнього президента Росії. Усі добре пам’ятають, як він казав, що Крим — не бутерброд, щоб його передавати туди-сюди. А у 2018 році, наприклад, коли в Україні з’явилась незалежна Українська церква, Навальний журився, що не вдалося зберегти російський вплив, – нагадує журналістка.

Тому, вказує журналістка Крижня, після того, як замість Олексія опозиційною діяльністю почала займатись його вдова, Юлія Навальна поки що “просто їздить по світу й балакає”.

– І тепер їй Time присвятило цілу обкладинку та опублікувало її в інстаграмі. Але за що — незрозуміло. Бо вона, на мою думку, не зробила нічого для того, щоб тут опинитися. Не знаю, чи мене це дивує, імовірніше, просто засмучує. Адже почесне звання Людина року присуджували Адольфу Гітлеру в 1938 році, Йосипу Сталіну (аж двічі — у 1939-му і в 1942-му, бо, мабуть, достойніших не знайшлося) і Володимиру Путіну у 2007 році, – нагадує журналістка.

Своєю чергою український канал Телебачення Торонто також відреагував на рішення Time щодо Навальної.

– Потужний флешмоб Юлії після вбивства в тюрмі її чоловіка, який полягав в тому, щоб в день виборів „постоять в полдєнь на участкє, а потом развєрнутся і пойті домой“ точно мав бути відзначений, — пише Телебачення Торонто про вплив Юлії Навальної на світ.

Коментарі щодо цього з’явились і серед інших українців. Так, у соцмережі X (колишній Twitter), користувач із нікнеймом Капрал Гітарист саркастично вказує, що “Юлія Навальна дійсно найвпливовіша жінка на Росії. Бо так на розвиток диктатури як мовчазна неучасть, не впливає нічого”.

Інший користувач соцмережі, який має нікнейм Рядовий Густавссон, пише, що “будь-яка людина, яка донатить на ЗСУ, має більше впливу на російську політику, ніж Юлія Навальна”.

Користувачка на ім’я Марія вказує, що Юлія Навальна на обкладинці – це “чудова ілюстрація уявлення середньостатистичного жителя цивілізованого Заходу про опозицію”.

Меми про Юлію Навальну

Звісно, Навальна на обкладинці Time не оминула й креативних українців, які долучились до створення мемів.

Сім’ї Навальних, знову ж таки, згадали про Крим та бутерброд, про що раніше казав померлий російський опозиціонер.

Інші згадали про те, як Юлія Навальна на одному з відео цитувала фразу одного з персонажів російського фільму про горілку: “Хлопчик, горілочки нам принеси, ми додому летимо”.

Фото: зняток з відео / Навальный

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-18 15:29:54

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин