Україна і світ

головні новини за 18 квітня 2024 року

РФ не припиняє терор українського населення. Так, країна-агресор завдала удару по Дніпру, внаслідок чого було пошкоджено інфраструктурний об’єкт і підприємство, а також поранені люди.

Сьогодні є гарні новини на міжнародній арені. Під час візиту до Києва віцеканцлера Німеччини Роберта Габека пролунала заява про передачу нашій країні системи ППО Iris-T.

У Хорватії майже завершився підрахунок голосів на парламентських виборах. На них перемогає партія Хорватський демократичний союз (ХДС).

Зараз дивляться

Бавовна у Джанкої

В ГУР оприлюднили перелік знищених цілей ворога під час бавовни у Джанкої у ніч з 16 на 17 квітня.

Вчора в результаті успішної операції ЗСУ на військовому аеродромі міста Джанкой у Криму знищено або критично пошкоджено:

  • 4 пускові установки ЗРК С-400;
  • 3 радіолокаційні станції;
  • пункт управління засобами ППО;
  • апаратура спостереження за повітряним простором Фундамент-М.

Також Генеральний штаб опублікував кадри ураження цілей росіян у Криму.

Обстріл Дніпра

Росія завдала ракетного удару по Дніпру 18 квітня. Через обстріл сталося кілька займань у Дніпровському районі, є постраждалі – двоє чоловіків віком 30 і 35 років. Наразі вони перебувають у лікарні в стані середньої важкості.

Було пошкоджено інфраструктурний об’єкт і підприємство.

Візит віцеканцлера Німеччини Габека до Києва

18 квітня у супроводі бізнес-делегації з візитом прибув віцеканцлер Німеччини Роберт Габек. 

У межах поїздки зустріч з президентом України Володимиром Зеленським, віцепрем’єром та очільницею Мінекономіки Юлією Свириденко та міністром енергетики Германом Галущенком.

Габек зауважив, що візит відбувся в той момент, коли Україна потребує будь-якої підтримки у боротьбі за свободу.

Передача Україні системи ППО Iris-T

Україні передадуть ще одну систему ППО Iris-T.

Про це повідомив керівник компанії Diehl Defence Гельмут Раух, який приїхав сьогодні до Києва разом з віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком.

– Три наші системи вже перебувають в Україні і ще кілька буде доставлено цього року. Наступну буде поставлено за кілька тижнів, – сказав він.

Також, за словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, 6 систем Patriot можуть поставити Україні партнери з НАТО.

Чехія заявила, що готова виступити посередником у пошуку засобів ППО для України у межах ініціативи Німеччини.

Дефіцит в енергосистемі України

Україна залучає постачання електроенергії з Румунії, Польщі та Словаччини через дефіцит в енергосистемі.

Обмеження споживання діють на Харківщині, у Кривому Розі й для промисловості на Донеччині.

В Укренерго повідомили, що з 18:00 до 22:00 для бізнесу та промисловості будуть діяти графіки відключень світла.

Санкції США та Британії проти Ірану

Після масштабної ракетної та безпілотної атаки на Ізраїль США та Велика Британія оголосили про нові санкції проти Ірану. З боку США вони спрямовані проти 16 осіб і двох організацій в Ірані, які виробляли двигуни для безпілотників, і 5 компаній, які виготовляють сталь.

Під санкції потрапили три дочірні компанії іранського автовиробника Bahman Group, якого звинувачують у матеріальній підтримці іранських військових та інших груп, що перебувають під обмеженнями.

Водночас Велика Британія запровадила санкції проти низки іранських військових організацій, фізичних і юридичних осіб, залучених до виробництва безпілотників і балістичних ракет Ірану.

Вибори у Хорватії

Партія Хорватський демократичний союз (ХДС), яку очолює прем’єр-міністр країни Андрей Пленкович, здобула перемогу на парламентських виборах у Хорватії.

За попередніми результатами, 99,79% голосів з виборчих дільниці, партія ХДС отримує 61 місце у парламенті країни, опизиційна партія Соціал-демократична партія (СДП) займає друге місце з 42 місцями, а третю позицію – права партія Вітчизняний рух (у них 14 місць)

Пленкович, чия партія отримала більшість у парламенті, є проєвропейським та підтримує Україну у її протистоянні російській агресії.

Блокада кордону з Польщею

Поляки знову заблокували рух вантажівок на двох КПП, зокрема, Корчова – Краківець і Медика – Шегині.

На напрямку пункту пропуску Краківець обмежується рух вантажних транспортних засобів, які прямують у бік України, а у напрямку Шегині – як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд.

– Станом на ранок сьогодні в чергах на території Польщі на цих напрямках очікують на проїзд в бік України близько 1 500 вантажівок, – йдеться у повідомленні Держприкордонслужби.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-18 20:25:16

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин