Україна і світ

Зима без російського газу: чи витримає Європа енергетичний шантаж Кремля?

Чи відключить Росія газ Євросоюзу? Головна енергетична інтрига року може розв’язатися ще до початку зими. ЄС офіційно готується до найгіршого сценарію, що вже зараз підштовхує Газпром до відвертих енергетичних диверсій.

Ціни на газ знову злітають угору, що обіцяє важкий опалювальний сезон. Економіка ЄС постраждає, але натомість отримає щеплення від енергетичних криз у наступні сезони. А от Росія ризикує назавжди втратити європейський нафтогазовий ринок – своє головне джерело доходу.

Як ЄС перезимує цю зиму без російського блакитного палива і чи вплине це на Україну – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Перша зима без Газпрому?

Європейська енергетика зазнає радикальної трансформації просто зараз, не чекаючи 2030 чи 2050 років. І причиною цьому стала не Зелена угода з декарбонізації економіки, а російська військова агресія проти України, а також енергетична агресія проти всього Євросоюзу.

До вторгнення РФ в Україну ЄС залежав від російського газу приблизно на 40%. Загалом європейці щороку споживали близько 155 млрд кубометрів блакитного палива з Росії. І лише після початку війни від ворожого газу пообіцяли поступово відмовитися до 2027 року.

Але енергетичний шантаж Кремля може значно прискорити цей процес. Без російського палива Європа може опинитися вже цього року. При цьому перекрити кран погрожують саме в Москві.

— Жовто-блакитна істерика спровокувала важку діарею від страху замерзнути у своїх застиглих оселях, дивлячись у вікно, покрите інеєм, на згасаючі виробництва. Щоправда, лікуватися від проносу європейські розумники пропонують перевіреними ліками: нарощуванням постачання зброї київському режиму та війною до переможного кінця. Ну-ну. Скоро прийдуть холоди, – таку цинічну заяву з дивними туалетними порівняннями видав заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв.

Подібний “туалетний гумор” російської “еліти” підштовхує європейців до конкретних висновків і дій. Для ЄС нарешті стало очевидним, що Росія не є надійним енергопостачальником. І що рано чи пізно Європа має бути готовою до повної зупинки поставок російського газу.

— Кремль не є надійним партнером із енергопостачання в Європу. Газпром навмисно утримує свої сховища на низькому рівні. Тим часом, Росія лише частково постачає газ або не постачає його взагалі до 12 держав-членів. Ось чому Європа має бути готовою до найгіршого сценарію: повної зупинки постачання газу рано чи пізно, – заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в інтерв’ю DPA, яке публікує видання Die Zeit.

Шансів, що повна зупинка постачання газу станеться рано, все більшає. Показове обмеження Північного потоку-1 начебто через необхідність зупинити роботу турбіни змушує ЄС готуватися до припинення постачань з Росії будь-якої миті.

Про це заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, прибувши на зустріч міністрів енергетики ЄС у вівторок, повідомляє Європейська правда.

— Ми знаємо, що технічних причин для цього (скорочення постачання через Північний потік-1, – Ред.) немає. Це політично вмотивований крок, і ми маємо бути до цього готові. І саме тому попереджувальне зниження нашого попиту на газ є мудрою стратегією, – наголосила Сімсон.

ЄС зекономить до 45 млрд кубів газу

У вівторок міністри енергетики країн Євросоюзу досягли принципової домовленості про економію блакитного палива. Аби пом’якшити наслідки російського шантажу, до березня наступного року ЄС планує скоротити споживання газу на 15% (порівняно з середнім споживанням за останні 5 років). Поки що це добровільна умова. Але в критичному випадку її можуть зробити обов’язковою.

— Це 45 млрд кубометрів газу. І ми повинні почати прямо зараз, оскільки що швидше ми діємо, то більше ми заощаджуємо – і тим ми у більшій безпеці, – додає Урсула фон дер Ляєн.

Як саме скорочувати споживання газу, країни будуть вирішувати самостійно. Але арсенал методів відомий: це – зменшення споживання газу в енергетиці, переведення на інші види палива промисловості, зменшення температури опалення в оселях тощо.

При цьому пріоритет надаватимуть заходам, які не вплинуть на домогосподарства, а також критично важливі об’єкти, наприклад – у сфері охорони здоров’я та оборони.

— Сьогодні ЄС зробив рішучий крок, щоб протистояти загрозі повного припинення постачання газу Путіним. Я рішуче вітаю схвалення Радою регламенту Ради про скоординовані заходи щодо скорочення попиту на газ. Колективне зобов’язання щодо скорочення на 15% дуже важливе та допоможе заповнити наші сховища перед зимою.

Більше того, можливість оголосити стан готовності ЄС, що призведе до примусового скорочення споживання газу в державах-членах, дає переконливий сигнал про те, що ЄС зробить усе можливе, щоб забезпечити надійність постачання та захистити своїх споживачів – чи то домашні господарства, чи промисловість, – заявила в вівторок Урсула фон дер Ляєн.

Російське “самоембарго”

Нагадаємо, в понеділок російський монополіст Газпром оголосив, що з середи зменшить постачання Північним потоком-1 ще вдвічі – до 33 млн кубометрів (до цього качали 67 млн кубів на добу). Це лише близько 20% від планової потужності трубопроводу!

Формальною підставою для такого кроку росіяни назвали зупинку експлуатації ще одного газотурбінного двигуна Siemens на КС Портова. Мовляв, у турбіни закінчився термін міжремонтного напрацювання до капітального ремонту.

Так само “через турбіну” потужність  трубопроводу (до 67 млн кубів на добу) зменшили й минулого разу. Це змусило Німеччину та Канаду піти на санкційний виняток, аби доставити злощасну турбіну Siemens росіянам з ремонту в канадському Монреалі. Та натомість агрегат досі лишається “неприкаяним”.

У Siemens заявляють, що турбіна готова до доставки. Але для завершення процесу Газпром має надати митні документи для передачі. Та він цього не робить… Натомість Москва веде епістолярну гру, вимагаючи конкретних документів, які б підтверджували, що така передача не порушує санкції.

Тим часом експерти переконані: з технічної точки зору так сильно зменшувати обсяги транспортування через поодинокі турбіни підстав не було. Тож обмеження Північного потоку-1 – суто політичне. Утім, як і обмеження української ГТС. Росія свідомо хоче мінімізувати постачання газу до ЄС, аби не дати накопичити достатньо запасів палива в європейських підземних сховищах і зірвати опалювальний сезон.

— Газпром не використовує наявні та заброньовані ним потужності через Україну. Наразі фізичний транзит Україною складає тільки 40% від заброньованого обсягу. Крім того, варто зазначити, що Газпром майже на 40% скоротив видобуток газу. Логічним є висновок, що Газпром і не планує збільшувати постачання газу до ЄС, – зауважує генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

За даними Gas Infrastructure Europe, станом на 20 липня країни Європи заповнили газом свої підземні сховища на понад 65%. Це близько 70 млрд кубометрів газу. Цього замало. Країни ЄС зобов’язалися заповнити ПСГ до зими щонайменше на 80%. Та з такими темпами постачання російського газу в ЄС можуть і не досягти мети.

У Німеччині вже визнають, що не матимуть газу вдосталь.

Віцеканцлер, міністр у справах економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек в ефірі телеканалу ARD звернувся із закликом скоротити споживання газу на 15-20%, щоб уникнути того, що “певні виробничі ланцюги просто перестануть існувати в Німеччині чи Європі”.

Газпром намагався спричинити аварію на українській ГТС?

Тим часом росіяни вдаються до нових диверсій проти української газотранспортної системи. У понеділок Оператор ГТС України зафіксував різке зростання тиску на магістральному газопроводі Уренгой-Помари-Ужгород на ділянці держкордон РФ – Україна.

Газпром без попередження різко збільшив тиск у трубі, хоча за таких обставин був зобов’язаний проінформувати українську сторону. На щастя, обійшлося без аварій. Але саме за аналогічних обставин непогоджених дій між операторами в 2009 році відбулась аварія на газопроводі Туркменістану.

— Такі непогоджені дії Газпрому викликають занепокоєння. Несвоєчасне інформування Оператора несе потенційні ризики для штатної роботи української ГТС. Особливо небезпечним такий крок виглядає для Європи, після того, як Газпром знову зменшив транзит через Північний потік-1 до 33 млн куб. м на добу, – пояснює Макогон.

Удар у відповідь

Дефіцит газу в Європі знову штовхає ціни вгору й пророкує важкий опалювальний сезон. Спотові ціни на газ уже перевищили $2 тис. за тисячу кубів.

Усі розуміють: навіть якщо брак газу не надто відчують пересічні європейці, то економіка ЄС точно постраждає. Проте, як наголошують фахівці, натомість Європа отримає “щеплення” від енергетичних криз у наступні сезони. А от Росія ризикує отримати відсіч і назавжди втратити європейський нафтогазовий ринок – своє головне джерело доходу.

— Європа може втратити 1,5% власного ВВП. Але Європа не замерзне. Як не замерзла й Україна. Скільки там Росія не очікувала, що Україна замерзне без російського газу. Європа навчається просто зараз. І так, Медведєв бризкає слиною.

Отже, спроби “нагнути” Європу не увінчалися успіхом. Навіть інтелігентним бюргерам не подобається, коли їх шантажують. І, значить, підтримка України сильна. І Росію це дратує. І Росія нічого не може з цим вдіяти, – вважає інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Проте ЄС варто завдати удару у відповідь, вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

— Газова війна Путіна проти Європи є прямим продовженням його війни проти України. Скрізь, де він може завдати шкоди, він це зробить. Він використає будь-яку залежність Європи від Росії, щоб зруйнувати нормальне життя кожної європейської родини. Єдиний спосіб – завдати удару у відповідь і позбутися будь-якої залежності, – написав він у Twitter.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський вважає, що енергетична війна Росії має стати стимулом для ухвалення нового, більш жорсткого пакету санкцій.

— Це відверта газова війна, яку Росія веде проти об’єднаної Європи, – саме так це потрібно сприймати. І їм байдуже, що буде з людьми, як вони страждатимуть – від голоду через блокування портів чи від зимових холодів та бідності, чи від окупації. Це просто різні форми терору, – заявив президент у своєму зверненні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Він закликав Європу вдатися до кроків у відповідь – максимально обмежувати доходи Росії від енергоносіїв та розривати економічні зв’язки з Москвою.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-26 21:54:56

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин