Україна і світ

Жовтіє цибуля: чим обробити та що робити

Іноді господарі стикаються з проблемою, коли починає жовтіти цибуля. Чому це відбувається та що робити, якщо таке сталося, чим обробити городню культуру, щоб не жовтіла, й ефективні методи – про все це у матеріалі Фактів ICTV розповів наш постійний експерт Олексій Колесник.

Чому цибуля жовтіє

Цибуля має насправді неабияку користь, оскільки містить антиоксиданти та сполуки, які борються із запаленням, знижують тригліцериди та рівень холестерину. Це може знизити ризик серцевих захворювань, до того ж, городня культура здатна нормалізувати кров’яний тиск і захистити від утворення тромбів. Але іноді й самій рослині потрібна допомога, оскільки вона починає жовтіти. Чому це відбувається та як впоратися з проблемою – поговоримо далі.

Багато причин призводять до того, що цибуля на городі починає жовтіти й висихати. І перша з них – це неправильний догляд, наприклад, недостатній полив. Тому важливо підтримувати оптимальний водний обмін і не давати ґрунту повністю стати сухим.

Зараз дивляться

Жовтіє цибуля і через нестачу поживних речовин. Рослина полюбляє азот, тож ґрунт потрібно удобрювати регулярно. Якщо цього не робити, то через нестачу поживних речовин цибуля може почати сохнути і в’янути.

“Чому цибуля жовтіє?” – відповідь на це запитання також варто шукати в освітленні, оскільки, якщо рослина росте в тіні, це призводитиме до пожовтіння.

– Цибуля може жовтіти з багатьох причин. Найрозповсюдженіші це: нестача освітлення, якщо вона росте в тіні, нестача азоту в ґрунті та шкідники або хвороби, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Пожовтіння призведе до зниження врожаю, а у деяких випадках – і до повної загибелі рослин. Тож варто, якщо побачили ці ознаки на цибулі, одразу вдаватися до певних дій, про які й поговоримо далі.

Що робити, коли жовтіє цибуля

Передусім потрібно з’ясувати причину того, чому жовтіє цибуля.

Для цього варто оглянути городню культуру, чи немає комах, а також дослідити стан ґрунту, можливо, він надто сухий або ж містить у складі замало поживних речовин, зокрема азоту.

Фото: depositphotos

Сигналом нестачі цього мікроелемента буде не лише пожовтіння кінчиків листя, а й слабке наростання пір’я. Тут допоможе підгодівля з 10 літрів води й двох столових ложок нітроамофоски, або 1 ст. л. сечовини, розчинена в 10 л води.

– Спершу огляньте рослини та визначте причини пожовтіння. Зверніть увагу на місце розташування, наявність комах на рослинах і стан ґрунту, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Також причина може ховатися й у недотриманні термінів посадки цибулі. Якщо зробити це надто рано, то молоде листя підмерзає, а потім висихає і жовтіє.

Якщо ж інші рослини того ж виду не мають схожихпроблем то, ймовірно, причина не у загальних факторах, а у шкідниках чи захворюваннях.

Цибулю можуть атакувати стеблова нематода, цибульна міль і муха.

  • Цибульна міль

Якщо всередині рослини є невеликі жовтуваті гусениці з коричневими бородавками,отже, на цибулі оселилася міль.

З огляду на те, що шкідник зимує в стадії метелика, обробка цибулин не допоможе запобігати ураженню рослини. В цьому разі потрібно заздалегідь обробити грядку інсектицидом.

  • Стеблова нематода

Невеликі білі хробаки всередині листя цибулі вказують на появу на цибулі стеблової нематоди. Вона є одним із найнебезпечніших шкідників.

Проте у боротьбі з нематодою ефективна лише профілактична обробка сіянки та ґрунту перед проведенням посадки в ґрунт.

  • Цибульна муха

Цей шкідник вражає городню культуру навесні – у квітні та травні. Проте тоді у цибулі жовтіють лише кінчики, а не все перо відразу. До того ж, якщо дістати цибулину з ґрунту, то можна побачити, що вона загнила.

Щоб витравити муху, потрібно провести запилення міжрядь сумішшю тютюнового пилу і попелу соняшнику, узяті в рівних частках. Уражені рослини необхідно викопати та спалити.

Чим обробити цибулю, щоб не жовтіла

Залежно від причини застосовуються різні засоби, щоб цибуля не жовтіла. Так, за нестачі азоту у ґрунті вносять спеціальні добрива – аміачну селітру, карбамід або азотофіт.

– Внесіть азотні добрива. Аміачна селітра, карбамід чи азотофіт – забезпечать рослину необхідною кількістю азоту для формування молодої зеленої маси, – зауважує наш постійний експерт Олексій Колесник.

Якщо ви помітили ознаки фузаріозу або інших грибкових захворювань, варто обробити цибулю іншими препарати. Так вона перестане жовтіти.

– За виявлення ознак фузаріозу або інших грибкових захворювань обробіть рослини фунгіцидами Фітоверм чи Ридоміл Голд за інструкцією, – зауважує експерт.

Часто пір’я цибулі починає жовтіти та сохнути, коли ґрунт на грядці сухий. Проблема криється в тому, що рослини просто страждають від нестачі вологи. Тож просто полийте городню культуру.

Щоби запобігти цій проблемі, висаджуйте цибулю на добре освітлюваних ділянках, уникайте перезволоження та висихання ґрунту.

Догляд за цибулею, щоб не жовтіла

Якщо щось і робити, щоб не жовтіла цибуля, то це правильно доглядати за городньою культурою, зокрема забезпечувати своєчасний полив та підживлення рослини.

– Регулярно вносьте органічні добрива для підтримки родючості та структури ґрунту.

До того ж, наш постійний експерт з рослин радить подбати про освітлення. Це допоможе уникнути проблеми.

– Висаджуйте цибулю на добре освітлюваних ділянках, уникайте перезволоження та висихання ґрунту, – додає Олексій Колесник.

Фото: Pixabay

Поливати цибулю треба теплою відстояною водою один-два рази на тиждень у першій половині літа, а у другій половині літа – раз на тиждень. Це залежить від кількості дощів.

До речі, раніше Факти ICTV писали, чим обробити капусту від білокрилки, щоб позбутися шкідливої мошки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-01 17:53:48