Львівський портал

Зеленський запропонував Дуді й Туску зустріч на українсько-польському кордоні

Президент України Володимир Зеленський запропонував польському президенту Анджею Дуді й прем’єр-міністру Дональду Туску зустрітися на кордоні з Україною. Про це він заявив у відеозверненні.

«Я доручив нашому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. І я прошу тебе, Дональде, пане премʼєр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею, пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог», — сказав Зеленський.

Крім того, він заявив, що сам теж готовий приїхати на кордон, де буде весь український уряд. За його словами, Україна звернулась до Єврокомісії, щоб у зустрічі польського й українського урядів на кордоні також узяв участь представник Єврокомісії.

«Я готовий бути також на кордоні разом із нашим урядом. І я хочу звернутися зараз до Єврокомісії: треба зберегти єдність у Європі. Це фундаментальний інтерес Євросоюзу. Тому Україна звертається до Єврокомісії, щоб у цій зустрічі взяв участь представник Єврокомісії. Досить Москви на наших землях. Досить непорозумінь», — заявив Зеленський.

Нагадаємо, що з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту на автошляхах, які ведуть через пункт пропуску «Дорогуськ–Ягодин» та «Хребенне–Рава-Руська». Наступного дня фермери обмежили рух автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Зосін–Устилуг» та «Долгобичув–Угринів». 13 лютого польські фермери розпочали акцію протесту біля пункту пропуску «Корчова — Краківець».

11 лютого польські фермери висипали українське зерно на дорогу. 20 лютого польські фермери перекрили залізницю та розсипали зерно з вантажного вагону на колії.

20 лютого польські протестувальники розпочали більш жорстко блокувати рух на кордоні з Україною. Зокрема, у трьох пунктах пропуску не пропускали пасажирські автобуси та легкові автомобілі. Згодом у ПП «Рава-Руська», «Устилуг», і «Угринів» все ж почали пропускати пасажирський транспорт.

Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич засудила дії польських фермерів на польсько-українському кордоні. Генконсулка перепросила України, вказавши, що не вірить у те, що це справа рук «справжніх» її співвітчизників

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-02-21 18:01:48

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин