Україна і світ

Зеленський є серед фаворитів букмекерів на Нобелівську премію миру — Reuters

Фото: Dreamstime

Близькосхідне агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР), Міжнародний кримінальний суд і генсек ООН Антоніу Гутерреш – одні з головних номінантів на здобуття Нобелівської премії миру – 2024.

Лауреата оголосять 11 жовтня, але цілком може статися так, що Нобелівську премію миру не вручать взагалі.

Нобелівська премія миру – 2024: номінанти

Серед фаворитів букмекерів на премію миру – російський опозиціонер Олексій Навальний, який у лютому помер у російській колонії. Але премії посмертно не вручають. Інший фаворит букмекерів, президент України Володимир Зеленський, навряд чи стане лауреатом, оскільки в країні триває масштабна війна.

Оскільки 2024 рік ознаменований конфліктом між Ізраїлем і Хамасом, війною в Україні, кровопролиттям у Судані, внаслідок якого понад 10 млн осіб стали вимушеними переселенцями, Нобелівський комітет, можливо, захоче зосередитися на гуманітарних організаціях.

– Одним із таких кандидатів може стати БАПОР. Вони роблять надзвичайно важливу роботу для цивільних палестинців, які страждають від війни в Газі, – сказав агентству Генрік Урдаль, директор Інституту дослідження проблем миру в Осло.

Водночас він заявив, що присудження премії миру БАПОР буде досить суперечливим, оскільки Ізраїль звинуватив деяких співробітників організації в участі нападу бойовиків ХАМАС на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року. Тоді це спровокувало війну в Газі. Деякі країни припинили фінансування БАПОР через ці звинувачення. Хоча пізніше більшість все ж відновили фінансування. У серпні внутрішнє розслідування ООН засвідчило, що дев’ять співробітників могли бути причетні до нападу ХАМАС. Їх звільнили.

У БАПОР заявили, що Ізраїль намагається домогтися розпуску їхньої організації.

Генсек ООН Антоніу Гуттереш

Секретний комітет із присудження Нобелівської премії, можливо, захоче зосередитися на зміцненні міжнародного світопорядку. За словами історика Нобелівської премії миру Асле Свеєна, головними номінантами можуть стати генеральний секретар Антоніу Гутерріш і Міжнародний кримінальний суд (МКС).

– Гутерреш – це головний символ ООН. А найважливіший обов’язок Міжнародного суду – забезпечити глобальне застосування міжнародного гуманітарного права, – сказав Свеен.

Нагадаємо, що МКС засудив повномасштабне вторгнення Росії в Україну і закликав Ізраїль не допустити геноциду в секторі Газа.

Без Нобелівської премії миру

Може бути так, що Нобелівський комітет вирішить нікому не вручати премію миру – 2024. Таке вже траплялося 19 разів, востаннє – 1972 року.

– Можливо, саме цього року комітет Нобелівської премії миру повинен просто не присуджувати премію, а звернути увагу на те, що це планета, яка воює, – сказав агентству Ден Сміт, голова Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру.

Тисячі людей можуть пропонувати своїх номінантів на премію миру, наприклад: колишніх лауреатів, членів парламентів та університетських професорів історії або права.

На премію миру – 2024 Норвезький Нобелівський інститут зареєстрував загалом 286 кандидатів, з яких 197 – приватні особи й 89 – організації. Минулого року номінантів було 351. А найбільше число номінацій було зареєстровано у 2016 році – 376 кандидатів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Імена тих, хто номінує, і претендентів на Нобелівську премію миру не можуть бути розголошені до закінчення 50 років. Минулого року премію миру отримала Наргес Мохаммаді, іранська захисниця прав жінок, яка перебуває в ув’язненні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 16:33:29