Україна і світ

Як позбутися запаху в пральній машині: прості та дієві методи


Пральна машина – це побутова техніка, якою кожна господиня користується кілька разів на тиждень. Однак за частої експлуатації та неправильного догляду всередині машини може з’являтися неприємний запах.

Факти ICTV дізнавалися, як позбутися запаху з пральної машини та чому він проявляється.

Чому виникає гнильний запах із пральної машини

Неприємний запах у пральній машині – доволі розповсюджена проблема, що може зіпсувати настрій та спричинити дискомфорт. Надлишки мийних засобів, які не повністю змиваються водою, створюють сприятливе середовище для розмноження бактерій і цвілі.

Причини появи неприємного запаху:

  • Якщо ви завантажуєте дуже брудні речі, залишки бруду можуть забиватися в гумові ущільнювачі та інші важкодоступні місця, викликаючи сморід.
  • У складках гумових ущільнювачів часто накопичується волога і залишки мийних засобів, що призводить до утворення цвілі та грибка.
  • Засмічений фільтр насоса перешкоджає нормальному зливу води, завдяки чому всередині розмножуються мікроорганізми.
  • Накип і мінеральні відкладення, що утворюються на нагрівальному елементі та інших деталях машини, теж провокують сморід.
  • Нечасте чищення, прання за низьких температур, використання невідповідних мийних засобів – усе це призводить до появи неприємного запаху.

Як позбутися запаху в пральній машині швидко

Спершу дістаньте лоток і замочіть його в теплій воді з мийним засобом. Ретельно очистіть усі його отвори та заглиблення. Для цього можна скористатися зубною щіткою. Не застосовуйте агресивних засобів, оскільки від них пластмаса може пожовтіти.

Як прибрати запах із пральної машини:

  • Для обробки гумових ущільнювачів не використовуйте засоби з хлором або кислотою. Річ у тім, що від таких впливів гума зсихається, через що може з’явитися текти під час прання.
  • Протріть ущільнювач вологою ганчіркою з мийним засобом. Особливу увагу приділіть складкам і важкодоступним місцям.
  • Іноді періть за високої температури. Завдяки цьому вдається прибрати невелику кількість накипу, залишки жиру, якщо ви прали кухонні рушники.
  • Протріть внутрішню поверхню барабана вологою ганчіркою з мийним засобом.
  • Залишайте дверцята прочиненими після кожного прання.

У магазинах побутової хімії продаються спеціальні засоби для очищення пральних машин. Вони ефективно видаляють забруднення і неприємні запахи.

Профілактика появи запаху:

  • Проводьте чистку лотка для порошку та ущільнювача після кожного прання.
  • Хоча б раз на місяць запускайте прання за максимальної температури.
  • Перевантажена машина пере гірше і може стати причиною неприємного запаху.
  • Надлишок мийного засобу може осідати на деталях пральної машини та спричиняти появу цвілі.

Якщо запах з’являється навіть при дотриманні всіх необхідних процедур очищення, ущільнювачів, проблема може критися в самій пральній машині. Наприклад, засмічений фільтр може перешкоджати нормальній роботі техніки і провокувати гнильний запах.

Якщо шланг засмітився, то вода може застоюватися в пральній машині та спричиняти появу неприємного запаху.

Як позбутися запаху в пральній машині народними засобами

Щоб позбутися смороду, необов’язково використовувати професійні засоби. Відмінно підійдуть продукти, які є на кухні у кожної господині.

Народні засоби для усунення запаху:

  • Лимонна кислота. Засипте одну склянку лимонної кислоти в лоток для порошку. Запустіть порожній цикл прання за максимальної температури. Лимонна кислота має дезінфікувальні властивості та допомагає видалити наліт.
  • Харчова сода. Насипте 1/2 склянки харчової соди в барабан. Запустіть порожній цикл прання за середньої температури. Сода добре видаляє неприємні запахи і допомагає очистити поверхню барабана.

Найкращий засіб від запаху в пральній машині

Найефективніше бореться із забрудненнями і неприємним запахом гаряча вода. Тому іноді необхідно вмикати кип’ятіння, або прання за 90℃. Додаткові засоби посилять ефект і дадуть змогу в стислі терміни позбутися запаху.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Найефективніші варіанти боротьби з неприємним запахом:

  • Налийте склянку білого оцту у відсік для кондиціонера та запустіть цикл прання за максимальної температури. Білизну завантажувати не потрібно. Після такого прання можна запустити звичайне полоскання, щоб прибрати характерний запах оцту.
  • У магазинах побутової хімії можна знайти спеціальні засоби для очищення пральних машин. Дотримуйтесь інструкції на пакованні.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 17:23:33