Україна і світ

Зеленський про відмову Монголії арештувати Путіна: Це відповідальність усього світу

Фото: Офіс президента

Міжнарожна система права має працювати так, щоб Римський статут, зокрема ордер Міжнародного кримінального суду на арешт російського диктатора Володимира Путіна, забезпечили його ізоляцію.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час міжнародної конференції Об’єднані заради справедливості, говорячи про візит Путіна до Монголії.

Монголія не заарештувала Путіна: реакція Зеленського

– Світ має безліч конвенцій, тисячі сторінок декларацій, для понад сотні країн світу працює Римський статут. Повинен працювати, але нещодавно знайшовся виняток – у Монголії для Володимира Путіна. Це не просто чиясь окрема відповідальність, а всього світу – зупинити деградацію системи права, не допустити руйнування тих норм, які ще залишаються, – наголосив глава держави.

Зараз дивляться

За його словами, саме так світ реагує на злочинців, і саме так треба реагувати і щодо Путіна, бо справедливість не має кордонів.

– Тиснути на нього, ізолювати, примушувати закінчити війну і шукати миру, – додав президент.

Він також нагадав, що за кілька місяців у Бразилії має відбутися саміт G20, на який планують  запросити російського диктатора.

– Ми чули від Бразилії, що вони планують запросити Путіна. Але щоб це відбулося, їм доведеться обійти закон і знову проігнорувати Римський статут. Хіба за це не має бути відповідальності? – зауважив Зеленський.

Після візиту Володимира Путіна до Монголії 2 вересня в уряді країни пояснили, що не заарештували російського диктатора через залежність від імпорту російських енергопродуктів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Монголія ратифікувала Римський статут та є членом МКС, який у березні минулого року видав міжнародний ордер на арешт Путіна за воєнні злочини, пов’язані з депортацією і переміщенням дітей з тимчасово окупованих територій України до Росії.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-11 16:16:52