Україна і світ

Запорізька АЕС знову на межі блекауту через дії росіян – Енергоатом

Фото: Getty Images

Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту, оскільки через російські обстріли сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ Запорізька ТЕС – Феросплавна.

Як зазначили в Енергоатомі, саме через неї станція отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

ЗАЕС на межі блекауту: що відомо

Повідомляється, що зараз ЗАЕС з’єднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ Дніпровська. У випадку її пошкодження виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС.

Зараз дивляться

В Енергоатомі зазначили, що під “управлінням” російських загарбників, які перебувають на тимчасово окупованій ЗАЕС, постійно поглиблюється деградація на всіх напрямах експлуатації.

— До нещодавної пожежі, коли через недбалість або свідомий підпал повністю вигоріла одна з двох наявних градирень АЕС, зараз додалась подія з загрозою втрати зовнішнього живлення станції, – йдеться у повідомленні.

У компанії додали, що відсутність у загарбників компетентного, кваліфікованого та ліцензованого персоналу та перетворення ЗАЕС на військову базу робить неможливою безаварійну експлуатацію станції.

— Запорізька АЕС має негайно перейти під повний контроль України, її законного оператора – Енергоатома, а Росія повинна вивести зі станції своїх військових та військову техніку, – йдеться у заяві.

У повідомленні наголошується, що це єдиний шлях до відновлення ядерної та радіаційної безпеки всього континенту.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова може спричинити аварійну ситуацію.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 12:53:01