Львівський портал

Закуплені за чеською ініціативою боєприпаси можуть доставити Україні у червні

Закуплені в межах чеської ініціативи боєприпаси можуть надійти в Україну вже у червні. Про це заявив радник прем’єр-міністра Чехії з питань національної безпеки Томаш Пояр, повідомляє Європейська правда.

Наразі понад 15 країн взяли на себе зобов’язання фінансувати закупівлю боєприпасів. Серед них Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція і Норвегія, а також неєвропейські члени Альянсу, такі як Канада.

В той час як Чеська Республіка виявляє наявні боєприпаси по всьому світу, інші країни надають необхідне фінансування. Потім Чехія координує доставку боєприпасів до України.

«Обіцяні гроші повинні надійти, і контракти повинні бути укладені. Коли контракт буде укладений, знадобиться кілька тижнів, щоб доставити їх (боєприпаси. – Ред.) в Україну. Починаючи з червня, поставки можуть початися» – сказав Пояр.

Пояр відмовився розкрити походження боєприпасів, заявивши, що ініціатива шукає боєприпаси по всьому світу, «де б вони не були доступні за розумною ціною і розумної якості».

Координатори ініціативи очікують, що Росія спробує зірвати постачання боєприпасів в Україну, тому більшість деталей намагаються тримати у таємниці.

Зазначимо, що напередодні глава департаменту оборонної політики і стратегії Міноборони Чеської республіки Ян Жиреш заявив, що українські військові можуть отримати до 500 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм і до 300 тисяч калібру 122 мм вже протягом найближчих тижнів.

Як повідомляв Львівський портал, про те, що Чехія знайшла 800 тисяч снарядів для України у потенційних постачальників за межами ЄС, сповістив у лютому президент республіки Петр Павел. Втім на закупівлю потрібно було знайти гроші.

На цю пропозицію одразу ж відгукнулися Нідерланди, пообіцявши надати 100 мільйонів євро на закупівлю снарядів. Наприкінці лютого Бельгія також заявила, що візьме участь у закупівлі боєприпасів, виділивши на це 200 мільйонів євро. Згодом Франція, Норвегія та Польща також підтримали чеський план постачання 800 тисяч артилерійських снарядів в Україну.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-03-13 17:31:07

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин