Україна і світ

ЗАЕС – окупанти втручаються в роботу Запорізької АЕС – Держатомрегулювання

На Запорізькій атомній електростанції (АЕС) російські окупанти втручаються в роботу систем теплопостачання та електропостачання та для роботи залучають людей, які не мають відповідної кваліфікації працювати на такому об’єкті.

Про це на брифінгу заявив в.о голови Державної інспекції ядерного регулювання України Олег Коріков.

Він наголосив, що з вересня ЗАЕС перетворилася із виробника електрики на споживача, хоча до війни станція виробляла чверть усією необхідної Україні електроенергії.

Зараз дивляться

Наразі на ЗАЕС окупанти несанкціоновано змінюють проєктний стан ядерних установок – є нелегальні модифікації на установках сховища відпрацьованого ядерного палива, поблизу дизельних електростанцій.

– Ростехнадзор збирає в Росії та Білорусі якийсь персонал, який не має відповідної кваліфікації, щоб працювати на Запорізькій АЕС. Блокується доступ на станцію українському персоналу.

Окупанти незаконно втручаються в роботу систем теплопостачання та електропостачання і будують невідомі споруди біля резервної електростанції блока № 6, – заявив Коріков.

За словами в.о голови Державної інспекції ядерного регулювання, окупанти розкомплектували внутрішній кризовий центр ЗАЕС й розмістили там військових.

Зовнішній кризовий центр, який знаходиться у Запоріжжі, не має зв’язку зі станцією, оскільки окупанти вивели комунікацію з ладу.

Також на ЗАЕС перестали функціонувати дві пожежні частини, які зазвичай там знаходилися.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Корікова, обсяг завданих окупантами збитків наразі оцінити нереально, це можна буде зробити після звільнення ЗАЕС.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-10 18:10:09

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин