Україна і світ

З родинами полонених захисників зустрілись представники Координаційного штабу

У Координаційному штабі відбулася онлайн-зустріч з родинами військовослужбовців 3-го прикордонного загону імені Героя України полковника Євгенія Пікуса.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

На запитання близьких відповіли представники Координаційного штабу, Державної прикордонної служби, Національної поліції та Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

«Україна не відправляє до росії запити для підтвердження полону наших військовослужбовців, оскільки рф не надає жодної інформації нашим офіційним структурам», — наголосив представник Координаційного штабу.

Він висловив сподівання, що в цьому питанні будуть зрушення після проведеної зустрічі українського і російського омбудсменів у Туреччині.

Інформація про наших полонених надходить від звільнених, рідних, Міжнародного комітету Червоного Хреста, робочих груп ООН та адвокатів групи «Пошук.Полон».

«На ворожу сторону для обмінів ми подаємо прізвище, ім’я та по-батькові полоненого чи зниклого безвісти, а також рік народження, комбатант він чи некомбатант та інформацію про поранення чи хронічні захворювання», – розповів представник штабу.

Він зазначив, що у росії є свій облік наших полонених, яким вона переважно користується і не існує сталого формату перемовин.

Представник Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини зазначив, що рідні, які об’єдналися в громадські організації, можуть надсилати списки людей, які вважаються зниклими безвісти, для підтвердження полону через нашого і російського омбудсменів.

Представник Національної поліції повідомив, що коли аналіз ДНК виявляє хоча б 20% збігу, близьким одразу повідомляють і запрошують на повторний збір ДНК.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Дослідження, зроблені на окупованих територіях ворожою стороною у тих випадках, коли тіло знайшли саме там, беруться до уваги, але не є офіційними документами. Після повернення тіла в Україну проводиться порівняння ДНК нашими спеціалістами», — зауважив представник Нацполіції.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-31 15:27:10